Afbeelding

Gemeente laat toeristenbelasting liggen

Algemeen

OLDENZAAL - Terwijl de gemeente moeite moest doen om de begroting rond te krijgen, blijkt dat ze meer inkomsten zouden kunnen genereren door middel van toeristenbelasting. Dit blijkt uit onderzoek van vakantievergelijkingssite Vakanty.

Het heffen van toeristenbelasting wordt door elke gemeente op haar eigen manier gedaan. Door alle heffingen van Nederlandse gemeenten met elkaar te vergelijken, kwam boven water dat Oldenzaal een bedrag vraagt dat flink onder het landelijk gemiddelde ligt. En zelfs in Overijssel is Oldenzaal een van de goedkoopste plaatsen als het gaat om toeristenbelasting.

Landelijk gemiddelde
Toeristen die in Oldenzaal een hotelovernachting boeken, betalen hiervoor 0,71 cent per overnachting. Dit is bijna de helft van de het landelijk gemiddelde van 1,38 euro. Wel moet worden opgemerkt dat de tarieven ver uiteen kunnen lopen in Nederland. Zo zijn er ook in totaal 60 gemeenten die geen toeristenbelasting heffen en sommigen zitten flink boven het landelijk gemiddelde. In Overijssel is Hellendoorn de duurste gemeente als het gaat om toeristenbelasting, daar betaalt men 1,74 euro per overnachting. Toch is dit een uitschieter, het gemiddelde in Overijssel ligt nog een stuk onder het landelijk gemiddelde. Gemiddeld betaalt men in Overijssel 1,04 euro aan toeristenbelasting voor een overnachting. Opvallend is dat Oldenzaal zelfs daar nog onder zit.

Omstreden
Toch is het tarief al langere tijd onderwerp van gesprek binnen de sector. Zij zien het liefst een zo laag mogelijk tarief, of afschaffing. De belasting geldt niet alleen voor hotelovernachtingen, maar ook voor campingplaatsen en Airbnb boekingen moet het worden doorberekend. Volgens hotel- en campingeigenaren maakt de belasting het moeilijker om te concurreren met gemeenten waar een lager tarief geldt, waardoor toeristen kunnen uitwijken naar goedkopere plaatsen. Anderzijds biedt de toeristenbelasting een inkomen dat kan worden gebruikt voor de gemeentelijke voorzieningen, dat wordt betaald door toeristen. Inwoners betalen geen bijdrage als ze in hun eigen gemeente overnachten.

Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 12 uur geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 15 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41