Pas op voor het snelle geld

TWENTE - De Provincie Overijssel en politie waarschuwen verhuurders om alert te zijn op het gebruik van hun panden door criminelen. Een leegstaande loods of schuur heeft een grote aantrekkingskracht op criminelen die deze kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld hennepteelt of een drugslab.

Het komt de afgelopen jaren veelvuldig voor dat de politie drugslabs en hennepkwekerijen ontdekt in panden, zonder dat de verhuurder op de hoogte is. Of in ieder geval, pretendeert niet op de hoogte te zijn; met een grote zak geld in het vooruitzicht neemt menigeen de potentiële huurder niet té nauw onder de loep.

Grote risico's
Hoe aantrekkelijk het snelle geld ook is voor een verhuurder met een leegstaand pand, het advies is om nooit op dit soort aanbiedingen in te gaan. Zo kan een drugslab of hennepkwekerij concrete risico's met zich meebrengen: schade aan het pand, brandgevaar, illegaal aftappen van stroom en uiteraard de risico's van chemicaliën. Daarnaast is het aannemen van crimineel geld ook een voorportaal voor intimidatie en geweld. Pandeigenaren waar een drugslab ontdekt is, kunnen daarnaast ook voor verdere juridische problemen komen te staan. Wie het vermoeden heeft van een drugslab of hennepkwekerij in een pand kan contact opnemen met de politie. Dit kan ook anoniem via 0800-7000.

Voorkom problemen
Pandeigenaren kunnen zelf al veel doen om dit soort problemen te voorkomen. Zo is het belangrijk om identiteitsbewijzen goed te controleren en aanvullende items te vragen zoals een salarisstrook of uittreksel uit het GBA. Daarnaast dient u als verhuurder ook af en toe te controleren wat men doet met het gehuurde object; zo voorkomt u dat de overheid u als medeplichtig gaat zien bij eventuele ontdekte criminele activiteiten in uw pand. Helaas hebt u de bewijslast tegen u in zo'n situatie.

Meer berichten
 
Auto zoeker