Afbeelding

Bedevaartsdag Overdinkel

Algemeen

OVERDINKEL - Aanstaande zondag 20 oktober is Overdinkel weer de plaats van ontmoeting en bezinning tijdens de Heilige Gerardus Processies die jaarlijks wordt gehouden.

Een indrukwekkende bijeenkomst waar jaarlijks enkele duizenden gelovigen, pelgrims en processiegangers samenkomen om te bidden, te zingen en te eren. Voor het goede dat de Heilige Gerardus al 108 jaar aan de samenleving en zeker aan de geloofsgemeenschap Maria Vlucht in Overdinkel heeft nagelaten.

Geschiedenis
Een man die bijna alles weet over het ontstaan en het instandhouden van de processies en de traditie is de in Overdinkel geboren Gerard Gervink (76), momenteel wonend in het kerkdorp De Lutte. Gerard neemt mij mee naar het graf van de overleden pastoor van Laak, die als kapelaan werkzaam was in Vasse. De stichter van de Gerardus Processie in 1912. Met pastoor van Laak is het begonnen. Gerardus van Laak werd door het Bisdom benoemd om bouwpastoor te zijn van de R.K. Gerardus Majella te Overdinkel.

Over Gerard
Gervink is het katholiek zijn en het betrokken zijn en blijven bij de geloofsgemeenschap met de paplepel ingegeven. Gervink heeft dan ook binnen de geloofsgemeenschap Maria Vlucht vele functies vervuld. Het verhaal van het ontstaan en het in stand houden van de geloofsgemeenschap, de processies en de organisatie rond de processies: daar is een boek over te schrijven. Een stroom aan informatie komt uit zijn koker van herinneringen. Zijn rollen waren en zijn er vele, misdienaar, zanger, acoliet, koster, kaarsenverkoper, penningmeester, voorzitter Gerardus Comité, en zo vele andere functies binnen de geloofsgemeenschap. Momenteel is hij het die de Gerardus beelden, rozenkransen, gedachtenisprentjes en medailles aanprijst. Zo laat hij al jaren voorafgaand aan de processiedag rozenkransen en Gerardus beelden uit Italië naar hier komen om deze te verkopen tijdens de processiebijeenkomst. Vroeger, de oorlog was voorbij, gingen velen met met vader en moeder en de verdere familie te voet naar Overdinkel om te bidden tot de Heilige Gerardus. De organisatie zal zoals altijd weer perfect worden geregeld, want vele vrijwilligers zetten zich in voor hun kerkdorp Overdinkel. Gerard Gervink is inmiddels al weer druk in de weer met de voorbereiding van de verkoop van zijn geliefde Gerardus beeldjes en rozenkransen. De geloofsgemeenschap Maria Vlucht nodigt ook u uit om met haar ter processie te gaan.

Foto en tekst: Martin Meijerink

Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 20 minuten geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 35 minuten geleden
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 43 minuten geleden
Afbeelding
Visie wonen, welzijn en zorg 49 minuten geleden
Foto: Masterphoto
Mooi programma voor Maxima's Night Out 54 minuten geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 1 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 2 uur geleden
Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29