Afbeelding

Gemeenten goed op weg met zorg en ondersteuning

Algemeen

DINKELLAND / TUBBERGEN - De inwoners van Dinkelland en Tubbergen die zorg ontvangen van de gemeente zijn over het algemeen zeer tevreden met de geleverde zorg en de manier waarop zij dit ontvangen. Dit blijkt uit het cliëntervaringsonderzoek dat de gemeenten uitgevoerd hebben.

De afgelopen jaren kregen de gemeenten steeds meer taken toegeschoven op het gebied van werk, inkomen en zorg. Met name dit laatste taakveld is voor veel gemeenten een uitdaging. Ze moeten steeds meer doen met minder middelen, om zo de zorg ook op lange termijn uit te kunnen voeren. Het stimuleren van zelfredzaamheid gaat dan ook hand in hand met het leveren van hoogwaardige ondersteuning voor mensen die dit echt nodig hebben.

Mooie resultaten
De gemeente Dinkelland nodigde 1.404 cliënten uit om hun mening te geven, in Tubbergen werden 1.380 ontvangers van zorg benaderd. De ervaringen van cliënten zijn positief; inwoners voelen zich serieus genomen en worden snel geholpen. Ook de informatievoorziening loopt goed en cliënten vinden dat de ontvangen zorg goed bijdraagt aan hun kwaliteit van leven. Op het gebied van jeugdzorg viel de response van ontvangers wat tegen bij beide gemeenten, maar de reacties van mensen die wél deelnamen waren eveneens positief. Zo ervaren ontvangers van jeugdzorg dat ze sneller zijn geholpen en beter weten waar ze terecht kunnen. De beide gemeenten zijn dan ook blij met deze uitkomsten.

Verbeterpunen
Wel zijn er nog verbeterpunten mogelijk. Zo is de onafhankelijke cliëntondersteuning nog een aandachtspunt. Wethouder Ilse Duursma van Dinkelland: "We zijn bezig met het toewerken naar één toegang. Dat wil zeggen, letterlijk één plek voor zorg, hulp en ondersteuning. De verwachting is dat dat een positieve uitwerking gaat hebben op niet alleen de onafhankelijke cliëntondersteuning, maar de algehele cliëntenervaring", aldus Duursma.

Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 10 uur geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 13 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41