Afbeelding

Column: Conflict- of harmoniemodel?

Algemeen

Het artikel in de Twentsche Courant Tubantia van zaterdag 05 oktober waarin men schrijft over de zuinige miljonair Gerard Sanderink was en is voor mij aanleiding om te reageren.

Over de foto die daarbij werd gepubliceerd heb ik mijn afschuw uitgesproken. Niets in het artikel gaf een positief zicht om het ontstane conflict op te lossen. Eerder scherpte men het aan. Op geen enkele wijze trachtte men een positiever beeld te schetsen van Gerard Sanderink en Brigitte van Egten. Eerder gooide men olie op het vuur en dat verscherpt de verhoudingen die moeten leiden tot een oplossing voor beiden. Verwerpelijk die spottende foto groot uitgemeten.

Ook de eigenschappen die Sanderink worden toegedicht, dat hij hard en zakelijk is en onzeker privé. Wat draagt men nu voor positiefs bij om deze twee mensen behulpzaam te zijn, om te komen tot een oplossing bij het ontstane conflict? Niets dus, eerder verscherpt men het conflict en de verhoudingen. Tubantia, de krant met vrije meningsuiting, ja zeker, maar niet de opstoker bij een conflict. Sensatiepers, daar begint het in Twente ook al behoorlijk op te lijken.

Ik neem het toch even op voor beiden, zowel Brigitte van Egten als ook Gerard Sanderink. Jaren geleden mocht ik wekelijks op zaterdagmorgen aanwezig zijn bij de gesprekken die werden gevoerd tussen Wim Neeskens en Gerard Sanderink, waarbij in vele gevallen ook Brigitte van Egten aanwezig was. Deze gesprekken hebben, voor zover ik mij herinner, veelal het karakter gehad van een kritisch denken maar in een harmoniemodel. Beter zou zijn dat er een mediator opstaat en zijn of haar diensten aanbiedt voor beide partijen. Een artikel als gepubliceerd in TC Tubantia draagt in deze daar niet aan bij. Conflicten ontstaan en zijn er om te worden opgelost en niet om te worden aangescherpt. Ook daarin zou de pers een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Conflictmodel of harmoniemodel, aan u de keuze.

Oldenzaal oktober 2019
Kaatjeknip

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 19 apr, 15:04
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 19 apr, 13:12