Afbeelding

Keurmerk voor sociaal ondernemerschap Kringloopbedrijf De Beurs

Algemeen

TUBBERGEN - Kringloopbedrijf De Beurs nam vorige week woensdag het PSO-keurmerk in ontvangst. Een erkenning voor bedrijven en organisaties die zich inzetten voor sociaal ondernemerschap.

Veel Noordoost-Twentenaren zijn wel eens in een winkel van Kringloopbedrijf De Beurs geweest. Naast de vier winkels in Oldenzaal, Losser, Denekamp en Tubbergen is er ook de inname- en verwerkingslocatie aan de Galvanistraat in Tubbergen. Wie rondsnuffelt in de winkels heeft vaak geen besef van hoe groot en complex de organisatie is. De Beurs zamelt van alles in; van individuele bruikbare items, textiel tot complete inboedels. Men moet dan ook selectief zijn omdat simpelweg niet alles verkoopbaar of herbruikbaar is.

Grotere organisatie
Kringloopbedrijf De Beurs heeft ongeveer 250 medewerkers. Onder te verdelen in zo'n 40 betaalde krachten en 125 vaste vrijwilligers. De overige groep is zeer divers. Zoals mensen die vanuit een uitkering weer aan de slag gaan, maar ook vluchtelingen die zo waardevolle ervaring op kunnen doen. Zo kunnen zij met goede begeleiding arbeidsritme opbouwen, sociale contacten opdoen en uiteindelijk wellicht doorstromen naar ander betaald werk. Via het COA zijn ook vluchtelingen aan het werk bij De Beurs als zinvolle dagbesteding. Zij leren niet alleen het Nederlands, maar ook onze typische, informele werkcultuur. Verder draagt de blootstelling aan andere culturen bij aan een stukje tolerantie en integratie.

Doorstromen
De Beurs werkt nauw samen met de Noordoost-Twentse gemeenten. Deze zoeken altijd passende werkplekken voor doelgroepen zoals jonggehandicapten en anderen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wethouder Hilde Berning-Everlo was dan ook trots om het PSO-keurmerk uit te reiken aan Karin Mulder, HR-manager van De Beurs. PSO staat voor Prestatieladder Sociaal Ondernemen. De Beurs behaalde de derde trede van dit keurmerk met 30+ certificering; een unieke erkenning voor de best presterende organisaties. De wethouder benadrukte het belang van een baan voor deze doelgroepen. Het levert structuur en sociale contacten op; een goede opstap om écht mee te kunnen doen in de samenleving.

Mooie werkplek
De inname en verwerking van goederen en textiel gebeurt aan de Galvanistraat in Tubbergen, waar De Beurs beschikt over een tweetal grotere loodsen. De verwerking van textiel is zeer arbeidsintensief. Ingebrachte zakken met textiel worden vakkundig gesorteerd naar drie categorieën: kleding die verkocht kan worden in de eigen winkels, bruikbare kleding die naar andere landen kan in de tweede en derde wereld en ten slotte: textiel dat hergebruikt kan worden als grondstof. De Beurs verwerkt in Tubbergen nu al zo'n miljoen kilo textiel per jaar, met een stijgende lijn.

Betere verwerking
Het aantal kilo's ingeleverd textiel stijgt van jaar op jaar. Naast dat mensen bewuster textiel recyclen heeft dit ook een keerzijde: de supergoedkope wegwerpkleding die tegenwoordig op de markt is, is niet echt bruikbaar voor De Beurs. "Twee keer wassen en je kunt het weggooien", aldus directeur Peter Wilderink van De Beurs. Veel textielsoorten kunnen door andere bedrijven weer afgebroken worden door vervezeling, zodat ze bruikbaar zijn als nieuwe grondstof. Maar helaas lang niet alles. "Met name synthetische textielsoorten zoals fleece gaan nog de verbrandingsoven in. Wel werkt men aan nieuwe technieken om steeds meer soorten textiel te kunnen hergebruiken als grondstof". De ambitie is dan ook om uiteindelijk alles te kunnen hergebruiken - een échte, afvalloze samenleving.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de activiteiten van Kringloopbedrijf De Beurs op: www.kringloopbedrijfdebeurs.nl

Afbeelding
Spreekuur autisme 4 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei gisteren
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56