Afbeelding

Wees de winterdip de baas

Algemeen

TWENTE - De dagen worden al weer merkbaar korter en de bomen kleuren weer oranje. Het najaar kent zo zijn knusse kanten maar ook zijn ongemakken. Zo hebben meerdere mensen last van een winterdip tijdens de herfst en winter waarbij zij zich lusteloos en wat somber kunnen voelen. Hoogste tijd dus voor wat handige tips om die winterblues de baas te zijn!

De belangrijkste oorzaak van een winterdepressie is toch wel het gebrek aan licht. Doordat de dagen korter worden en de lichtsterkte van de zon afneemt, kan onze biologische klok ontregeld raken. Een winterdepressie is een gevolg van deze verstoring van het natuurlijke dag- en nachtritme. Doordat de dagen donkerder worden kan het zijn dat er meer melatonine wordt aangemaakt waardoor u zich sneller slaperig voelt. Andere verschijnselen van een winterdepressie zijn prikkelbaarheid, meer behoefte aan slaap, somberheid en een toename van de eetlust. Ook kan men tijdelijk minder behoefte hebben aan sociale contacten en last hebben van een slechtere concentratie.

Winterdip aanpakken
Ga naar buiten, dat is toch wel het belangrijkste als naar de tips wordt gekeken. Geadviseerd wordt om bijvoorbeeld de fiets in plaats van de auto te pakken als u ergens heen moet. Ook sporten en bewegen kunt u vooral tijdens de donkerdere dagen het beste in de buitenlucht doen. Tevens wordt geadviseerd vooral in de ochtend naar buiten te gaan omdat er dan relatief meer 'blauw' in het licht zit, dit remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

Lichttherapie
Daarnaast is het ondergaan van speciale lichttherapie een optie. Hierbij wordt men gedurende een paar opeenvolgende dagen, bij voorkeur in de ochtend, blootgesteld aan wit licht van een hoge intensiteit. Bij sommige mensen valt er 's winters in de ochtend te weinig licht in de ogen om de productie van melatonine te stoppen, lichttherapie zorgt er in dit geval voor dat de concentratie van melatonine in het bloed verlaagd wordt. De behoefte aan slaap en ook andere klachten kunnen hierdoor afnemen. Het overwegen waard als de winterdip u flink te pakken heeft.

Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 10 uur geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 13 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41