Bijzondere Oldenzalers

OLDENZAAL - Voor het herkennen van de signalen van dementie is het nodig om kennis te hebben van dit ziektebeeld en de verschijningsvormen.

Kennis is nodig om op een vriendelijke manier te kunnen reageren wanneer mensen zich anders gedragen dan verwacht. Informatie en voorlichting over de ziekte Alzheimer is noodzakelijk, wil men adequaat reageren in de dagelijkse praktijk. "Samen dementievriendelijk" is het initiatief van Alzheimer Nederland. Maar wij hier in Oldenzaal; nemen ook initiatieven. Het rapport: 'Een Oldenzaal waar mensen met dementie meedoen' is een uitstekend document dat, wanneer de aanbevelingen zijn overgenomen en in praktijk worden gebracht, een goede basis vormt voor de toekomst. Zeker voor de Oldenzalers die op termijn zelf te maken krijgen met dementie.

Mooie initiatieven
Het eerste initiatief het oprichten van een meezingkoor is gelukt. Meezingkoor 'Vergeet mij niet' is een feit. De muzikale leiding en de eerste zangers en meezingers hebben zich aangemeld. Een ander mooi initiatief is wat Pascalle en Frans Cosijnse van bakkerij Olde Keizer bij Frans aan de Berkstraat in Oldenzaal hebben genomen. Na een toevallige ontmoeting tussen Pascalle en Kaatje Knip hebben ze het initiatief genomen om samen met het personeel een cursus te gaan volgen 'Hoe om te gaan met dementie'. Inmiddels hebben ze samen met het personeel de digitale online training doorlopen in januari volgt de basistraining op locatie. Een goed voorbeeld doet goed volgen. Bent u ook betrokken en geïnteresseerd in een dementievriendelijke Oldenzaalse samenleving? Kijk dan op www.samendementievriendelijk.nl

Foto: Team bakkerij Olde Keizer bij Frans 'Samen dementievriendelijk'

Tekst en foto: Martin Meijerink

Meer berichten
 
Auto zoeker