Week Tegen Eenzaamheid

TWENTE - Deze week is de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Ook in Twente worden volop acties gehouden om eenzaamheid tegen te gaan en het belang van sociale contacten en maatschappelijke participatie te onderstrepen.

Ook de GGD Twente is zich goed bewust van het probleem van eenzaamheid. In Twente kampt namelijk ruim 40 procent van de bevolking van 19 jaar en ouder met matig tot zeer ernstige eenzaamheid. Onder de leeftijdsgroep 85-plussers stijgt dit percentage zelfs naar 60 procent. Eenzaamheid is ook een relatief verborgen probleem; mensen die eenzaam zijn laten dit niet zo gauw aan anderen merken. Al met een klein sociaal netwerk kan hier een sterke verbetering in komen. Zo'n netwerk kan veel steun bieden, zeker op leeftijd.

Herkennen
De Week tegen Eenzaamheid is er op gericht om de signalen van eenzaamheid bij mensen te leren herkennen maar ook om hun omgeving te bewegen om eens het contact aan te gaan. Eenzaamheid is namelijk niet een op zichzelf staand probleem; het heeft een grotere impact op de fysieke en mentale gezondheid. Door mensen maatschappelijk actief te houden en sociale contacten op peil te houden kunnen ze langer zelfstandig blijven wonen op een aangename manier.

Acties
De Week tegen Eenzaamheid is opgezet door het Ministerie van VWS in het kader van het actieprogramma 'Eén tegen eenzaamheid'. Iedereen kan deelnemen aan deze week door zelf actie te ondernemen. Zo gaat men in Wierden op pad met gebakjes om zo eens kennis te maken met iemand in de omgeving, wat helpt bij het doorbreken van eenzaamheid.

Meer berichten
 
Auto zoeker