Afbeelding

Druk op Oldenzaalse woningmarkt valt nog mee

Algemeen

OLDENZAAL - Het landelijke probleem voor starters op de woningmarkt lijkt in Oldenzaal relatief mee te vallen, maar het landelijke effect is wel voelbaar. Dat is de conclusie van het onderzoek naar de woningmarkt dat het college van B & W liet uitvoeren voor de stad.

Op dit moment hebben starters nog voldoende kansen voor een woning in Oldenzaal. En dat is belangrijk, want veel Oldenzalers zijn van plan om hier te blijven wonen. Zij volgen de landelijke trend van het langer thuis blijven wonen, van de groep tussen 20-24 jaar woont zeker de helft nog thuis, maar als ze eenmaal het ouderlijk huis verlaten wil de meerderheid in Oldenzaal blijven wonen. Deze gegevens waren al eens eerder uit een onderzoek gekomen, en waren de aanleiding naar een uitgebreider onderzoek naar de woningmarkt in Oldenzaal.

Landelijk probleem
Drukte op de woningmarkt wordt landelijk veroorzaakt door strengere regels op de hypotheekmarkt. Hierdoor is het niet altijd mogelijk voor starters met een lager inkomen om een hypotheek te kunnen krijgen. Zij blijven noodgedwongen wonen in een woning van de (sociale) huursector. Vooral huishoudens met maar een inkomen ondervinden tegenwoordig problemen met het krijgen van een hypotheek. Doordat de huizenprijzen in veel delen van het land verhogen, trekken steeds meer mensen naar andere steden in de zoektocht naar een woning.

Aanbevelingen
Oldenzaal heeft nog voldoende te bieden voor starters, vooral vanwege het gevarieerde aanbod. Er zijn voldoende woningen beschikbaar in een lagere prijsklasse (tot € 200.000), daar is vooral vraag naar. Toch ontkomt de stad er niet aan dat de landelijke trend ook hier voelbaar wordt. Daarom moet men, ondanks de huidige situatie, wel rekening houden met de toekomst. De aanbeveling van onderzoeksbureau Companen is om het woningaanbod te blijven verbreden en meer mogelijkheden te creëren voor starters. Alle aanbevelingen zullen op 9 september aanstaande worden gepresenteerd tijdens het politiek forum.

Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 18 uur geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 21 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41