Afbeelding

Pieterburen

Algemeen

Was ik een echte hippie? Nee en ik zou het ook nooit worden. Allereerst weet ik niet wat een echte hippie is. Of beter, wie een echte hippie is (geweest). Je gaat dan al snel in de muzieksfeer zoeken, maar voor mij was Pieterburen de verblijfplaats van de echte hippie. Ik werkte in het noorden van Noord-Groningen. Het gebied dat ze nu aan het verwoesten zijn met molens, bulten afval en/of brandstof voor een kolenvergasser, maar ook met blokkendozen voor gigacomputers. Kortom, de plek waar echt niets boven gaat.

Pieterburen lag midden in het verspreidingsgebied van de Krant en er was altijd nieuws. Hylke Dijkstra van het Wadloopcentrum wist alles van het dorp, maar ook van ver daarbuiten en met de zeehondenopvang van Leny 't Hart, waren er lijntjes met Den Haag. Maar de grootste klapper was de stichting Impuls, een mengeling van commune, sekte, maar ook van hard werken in de bakkerij. Hun belangrijkste producten waren muesli en brood. Van de commune is niet veel over geloof ik, maar de biologische muesli en het dynamische brood zie ik zo nu en dan op een bestelauto geplakt of in het schap van een winkel. Tessa de Loo heeft een boek over Impuls geschreven; Meander.

Niet alleen de lijntjes met Den Haag waren kort, ook die naar de media in Hilversum (en andere plekken) waren uitstekend. Ik herinner mij een zaterdag dat Willem Wad, de onbetwistbare topgids van het wadlopen, op het Wad moest blijven vanwege mist en hoog water. Een hele zaterdag was hij voor de radio, in gezelschap van een team handbalsters. Het hoorde heel spannend en ik heb later nooit meer iets over Willem gehoord.

Mijn maatje bij de krant was ook een Jan, maar Pieterburen was niks voor hem en zo had ik daar het rijk alleen. Ik hield van mijn vak; een journalist heeft altijd de vrijheid vragen te stellen. Het hoort bij de rolverdeling. Is een journalist bevooroordeeld? Ja, zoals iedereen heeft hij een mening, die hij in alle vrijheid mag laten zien of horen. Maar dan moet hij wel zeggen dat het om zijn persoonlijke mening gaat. Anders is het nieuws en nieuws moet feitelijk zijn.

Wat ik mis is de echte nieuwsprimeur. Heerlijk, was dat. Wist jij als enige dat de wethouder ergens burgemeester werd, belde je hem op en feliciteerde hem met zijn nieuwe baan. Reactie: "Hoe weet jij dat?" Je wist het niet zeker, maar nu wel. Nee, een hippie was ik niet. Wel een journalist.

Jan Visser

De graven krijgen jaarlijks een schoonmaakbeurt in de aanloop naar de herdenking. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Schoonmaakbeurt voor oorlogsgraven zaterdag 25 minuten geleden
Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 21 uur geleden
Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
Opvangplekken voor Oekraïners 22 mrt, 11:34
Het team van Gastouderopvang Linds.
Gezellige opvang bij Gastouder Linds 22 mrt, 11:30