Ga brandveilig op vakantie dit jaar!

TWENTE - De komende weken gaan veel mensen weer op pad voor een welverdiende vakantie. Even een weekje of twee, drie er tussenuit om weer op adem te komen. Lekker met de caravan, camper of op de boot. Ook op vakantie is het belangrijk om alert te zijn op brandveiligheid.

In huis denken we gelukkig vaak al goed na over brandveilig wonen. We gebruiken de rookmelder, CO2-melder en wie écht goed voorbereid is, heeft ook zaken zoals een blusdeken, brandblusser en vluchtplan bij de hand. Op vakantie is dit vaak nog niet het geval, terwijl ook hier zeker concrete risico's zijn. De Brandweer Twente geeft daarom ook jaarlijks tips voor veilig vakantie vieren.

Veilig stroomgebruik
Veel branden ontstaan tijdens het kamperen als gevolg van elektriciteitsproblemen. We willen vaak te veel aansluiten op een beperkte stroomvoorziening. Speciaal voor het kamperen zijn er versies van huishoudelijke artikelen die een laag stroomverbruik hebben. Ook het gebruik van omvormers of een accu kan ervoor zorgen dat het stroomverbruik in de caravan of camper op een laag niveau blijft. Gebruikt u een kabelhaspel? Rol deze dan wel helemaal af, dit voorkomt namelijk warmte ontwikkeling. Caravans met een CEE-aansluiting zijn geaard; hebben ze dit niet, plaats dan een aardlekschakelaar. Wees ook altijd alert op de combinatie water en elektriciteit.

Veilig stoken en koken
De brandweer adviseert ook om de gasinstallatie van uw kampeermiddel jaarlijks na te laten kijken. Zo kunnen ook slangen slijten wanneer je ze niet gebruikt. Zorg voor een goede drukregelaar tussen de fles en apparaat en vervang ze om de vijf jaar. Sluit de fleskraan wanneer u het toestel niet gebruikt. Gebruik hierbij geen gereedschap, maar doe het met de hand. Gebruik NOOIT autogas/LPG, dit is verboden en zeer gevaarlijk. Loopt u tegen problemen aan bij het aansluiten van apparaten? Schakel een professional in, ga zeker niet zelf experimenteren. Wanneer u een apparaat met vlam gebruikt zoals een kooktoestel, kachel of lamp, zorg dan ook altijd voor voldoende ventilatie. Een CO2-melder ophangen helpt bij het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging.

Meer informatie
Download de folder Brandveilige Vakantie via www.brandweer.nl/brandveiligheid/kamperen

Meer berichten