Afbeelding

Laat je vakantie niet achteraf bederven!

Algemeen

TWENTE - De komende tijd gaan veel mensen weer op vakantie. Wie langer dan een paar dagen van huis is, doet er verstandig aan om bij terugkomst de leidingen goed door te spoelen. Ieder jaar waarschuwen hulpdiensten en gezondheidsorganisaties weer voor de reële risico's van de legionellabesmetting.

Lezers van een zekere leeftijd herinneren zich nog wel de legionellaramp in 1999 tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Tijdens de bloemenshow waren diverse bubbelbaden gevuld met een tuinslang waarin water al een tijdje stil stond. Omdat er geen chloor in de baden zat, kon legionella zich al snel verspreiden onder bezoekers. De ramp zou uiteindelijk 32 doden veroorzaken met meer dan 200 ernstig zieken. Legionella is een bacterie die zich snel kan ontwikkelen in warmer, stilstaand water. Wanneer u een tijdje van huis bent, kan de temperatuur van het water in de leidingen oplopen tot boven de 25 graden. Water in de leidingen is beperkt houdbaar; je moet het zien als een pak melk, zo benadrukt Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche.

Gevolgen
De gevolgen van een legionellabesmetting kunnen groot zijn. Zo veroorzaakt de bacterie in de mens onder meer symptomen zoals longontsteking, forse griep, vermoeidheid, aantasting van het kortetermijngeheugen en longontsteking. De gevolgen van een legionellabesmetting kunnen fors zijn; sommige mensen houden blijvende gezondheidsschade over aan hun besmetting.

Zet de kraan open
Het advies van gezondheidsorganisaties is dan ook om bij terugkomst de douche eerst vijf minuten rustig te laten stromen op hoge temperatuur; 55 graden of meer. Laat het rustig stromen; u wil voorkomen dat water vernevelt. Mogelijke oplossingen zijn om bijvoorbeeld de douchekop in een emmer met water te houden en aan te zetten of de douchekop te bedekken met een washandje. Ook op vakantie is het verstandig om alert te zijn. Zet bij aankomst in het vakantiehuisje of appartement ook een tijdje de kraan open. U weet immers niet hoe lang het water stil stond.

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01