Afbeelding

Oldenzaal gaat zich inzetten voor betere ondersteuning

Algemeen

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal heeft net als alle andere Nederlandse gemeenten de afgelopen jaren steeds meer taken gekregen op het gebied van werk, inkomen en zorg. Té veel taken zelfs, aangezien de gemeente extra mensen in moet zetten om dit alles aan te kunnen.

Sinds 2015 heeft de gemeente meer taken gekregen op het gebied van werk, inkomen en zorg. Als gevolg van gewijzigde wetgeving en het inkoopmodel is ook het aantal meldingen bij het Maatschappelijk Plein toegenomen. Zo kreeg de gemeente in de eerste helft van 2018 ruim 900 WMO-meldingen, waar dat er vorig jaar bijna 550 waren. Hierdoor duurt het ongeveer negen weken voordat aanvragers een antwoord krijgen van de gemeente. Drie weken wanneer het gaat om een aanvraag in het kader van de Jeugdwet. Dit is niet wenselijk. De gemeente zet daarom extra capaciteit in om deze meldingen weg te werken. Urgente situaties worden nog wel met spoed behandeld en de prioriteit ligt bij het continueren van de zorg, zo benadrukt Oldenzaal.

Toekomstplannen
De hoop is dat het aantal meldingen zich nu weer wat stabiliseert. De gemeente kan dit nu nog redelijk opvangen. Bij verder oplopende wachttijden zal mogelijk extra geïnvesteerd moeten worden om deze situatie op te lossen. Ook dit is maar beperkt mogelijk, gezien de alsmaar stijgende kosten binnen het sociaal domein als geheel.

Oorzaken
De groei van het aantal meldingen komt door een combinatie van factoren. Zo werd in januari dit jaar het nieuwe abonnementstarief van kracht. Hierbij betalen inwoners niet meer een inkomensafhankelijke bijdrage, maar een vast tarief van 17,50 euro per vier weken. Dit had als positief voordeel dat deze ondersteuning nu voor nog meer mensen toegankelijk is, maar ook nam dus de concrete vraag toe. De Raad van State waarschuwde hier al voor. Daarnaast werd ook een nieuw inkoopmodel voor de WMO- en Jeugdzorgtaken ingevoerd. Veel mensen die eerder ook zorg ontvingen moesten hierdoor opnieuw geïndiceerd worden. En u raadt het al: ook dit zorgde voor extra vragen en contacten aan de balie.

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 12 uur geleden
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 12 uur geleden
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 13 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 15 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 15 uur geleden
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 15 uur geleden
Afbeelding
Visie wonen, welzijn en zorg 15 uur geleden
Foto: Masterphoto
Mooi programma voor Maxima's Night Out 15 uur geleden