Afbeelding

Toos Achterweust en het rijke Roomse leven

Algemeen

OLDENZAAL - Afgelopen week was het 15 jaar geleden dat Museum de Pelgrim werd geopend. Ik bezocht het Museum voor het eerst met mijn kleindochter ter voorbereiding op haar plechtige H. Communie. Inmiddels is het beeld voor mij een beetje aan het vervagen en is de afstand tot het rijke Roomse leven ook wel afgenomen.

Goed is dan ook dat Toos Achterweust zich heeft ingespannen om de rijke schatten uit die periode te bewaken en te bewaren. Toos Achterweust, de vrouw in purple, heeft zich ingespannen om het kleine Museum de Pelgrim op te richten en te laten groeien. Inmiddels is Museum de Pelgrim een onderdeel geworden van de Stichting Oldenzaalse Musea. Sandra Schipper de directrice van het Palthehuis en voorzitter van de S.O.M. spant zich, samen met haar mede-bestuursleden en vrijwilligers, in om een kwalitatieve tentoonstellingsruimte te vinden die past bij het niet meer uit Oldenzaal weg te denken Museum de Pelgrim. Inmiddels heeft deze week de verhuizing van de inventaris plaats gevonden en zijn de verzamelingen aan beelden, schilderijen en prenten tijdelijk elders opgeslagen. Het was een hele operatie om al deze kostbaarheden te doen verhuizen. Maar met behulp van de vrijwilligers is men daar goed in geslaagd.

Lovende woorden
Deze week werd Toos Achterweust geëerd met lovende woorden, een boek "Toos Achterweust en het Rijke Roomse leven" en er zal in het najaar een boom worden gepand in het Oldenzaalse prominentenbos. Het wordt de Tamarix die verwijzen zal naar de grote inspanningen die Toos Achterweust samen met haar vrijwilligers tot stand heeft gebracht. Wie meer wil weten over het levenswerk van Toos Achterweust, kan dat vinden in het boek geschreven door Rijn van Welij, het boek is een aanrader. Met humor doorspekt beschrijft van Welij het Rijke Roomse leven en de levensloop van de vrouw in Purple. Het boek 'Toos Achterweust en het Rijke Roomsche Leven' is verkrijgbaar bij Museum de Pelgrim en museum het Palthehuis voor € 14,95 per exemplaar

Foto en tekst: Martin Meijerink

Foto: Toos Achterweust samen met haar vrijwilligers bezig met de verhuizing

Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 21 minuten geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 3 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41