Afbeelding

Veilig zonnen

Algemeen

TWENTE - Veel Twentenaren genieten van de zonnige zomerdagen. Echter, is het wel raadzaam voorzorgsmaatregelen te nemen om schadelijke effecten van de zon zoveel mogelijk te beperken.

Een te grote (onbeschermde) blootstelling aan deze stralen kan diverse vormen van huidkanker veroorzaken, waarschuwt het KWF. In de database van Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is te zien dat het aantal gevallen van huidkanker in de periode tussen 2010 en 2018 met 25 procent gestegen is. In 2010 werden nog 12.933 gevallen van huidkanker gemeld, vorig jaar liep dit op tot 16.182. Naast de epidemiologen van het IKNL constateren ook diverse andere specialisten zoals dermatologen dat het aantal gevallen van huidkanker de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Maar hoe kunt u zelf de schade van de zon zoveel mogelijk te beperken?

Veilig zonnen
De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerealogie en het KWF hebben een aantal adviezen omtrent het beschermen tegen uv-straling. Allereerst: smeer u goed in tijdens de zonnige dagen! Het is verstandig om niet bedekte huid te beschermen met tenminste factor 15. Bij kinderen en huidtype 1 (Verbrandt zeer snel, wordt niet of nauwelijks bruin, rossige huidtype) wordt aangeraden om tenminste factor 30 te gebruiken. Ook tijdens vrije tijd en vakantie is deze factor aan te raden. Vergeet hierbij ook vooral niet u onder de randen van uw kleding in te smeren. Bent u een langere tijd buiten? Breng de zonnebrand dan meermaals op een dag aan. Ook kunt u uzelf middels dichtgeweven kleding en hoofdbedekking extra beschermen tegen de zon. Verder is het verstandig om niet tussen 11.00 en 15.00 uur de zon in te gaan en u extra te beschermen in gebieden dichter bij de evenaar, in de bergen, in de sneeuw of op droog zand.

Zonnebank: liever niet
Vermijd de zonnebank liever. Maar één in de week kan toch geen kwaad, denkt u? Nou, volgens het KWF staat elke keer dat je onder de zonnebank gaat gelijk aan de hoeveelheid uv-straling van een dag naar het strand. Als je dit elke week een keer zou doen, zou dit in een jaar neerkomen op 52 extra stranddagen, en ja, dat is heel wat extra uv-straling.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 19 apr, 15:04
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 19 apr, 13:12