<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195227&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanoldenzaal.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=757" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Column: Vaderdaggeschenk kinderklompjes

Sociale en emotionele eenzaamheid kent vele vormen en komt voor bij een derde deel van de bevolking. Het taboe dat er op rust maakt het voor veel mensen moeilijk om erover te praten. Zowel bij de eenzame zelf als ook bij diegene die hulp willen bieden. Eenzaamheid zal nooit verdwijnen en oplossingen liggen ook niet zo direct voor de hand.

Ik moest denken aan die eenzame (schoon)vader van Jan B. destijds. Zijn vrouw was overleden en hij woonde in dat grote huis met een mooie diepe achtertuin. Zijn dochter en schoonzoon woonden bij hem in, het was de tijd dat er nog woningnood was.Het huisje aan de Landmansweg met zijn diepe achtertuin stelden beiden in de gelegenheid de vruchten van moeder aarde te verbouwen. Het was jaarlijks een onderlinge strijd, wie de eerste boontjes van het land kon halen en ook wie de eerste nieuwe aardappelen kon oogsten.

Tot dat
Bij de achterdeur stonden altijd twee paar klompen van dezelfde maat. Onwillekeurig stapte vader in de klompen van schoonzoon Jan en omgekeerd stapte Jan in de klompen van zijn schoonvader. De jaren trekken voorbij en het wordt weer opnieuw voorjaar. Wanneer Jan een paar nieuwe klompen heeft gekocht staan deze naast de gebruikte klompen van schoonvader. Wanneer Jan naar zijn werk is trekt schoonvader de nieuwe klompen aan, immers zijn gedachte was dat hij deze nieuw klompen had gekregen voor Vaderdag. Een conflict werd geboren, ruzie, herrie alom met als resultaat dat vader gedwongen moest verhuizen naar Backenhage, het verzorgingshuis in de buurt.
De eenzaamheid slaat toe en er is niemand in zijn leefomgeving die zijn sociale en emotionele eenzaamheid bespreekbaar maakt. Er rust een taboe op voor veel mensen zo ook voor Jan B. en zijn schoonvader. Later vertelde hij me dat het zo moeilijk was om erover te praten.
Maar dan komt de doorbraak. Jan zit in de kerk waar ik de preek mag houden over Vaderdag. Vader, hoe vaak hebben wij het woord niet uitgesproken, "mijn vader, jouw vader, mijn schoonvader" zijn de woorden die worden uitgesproken. Schoonvader, een schone vader. Nog diezelfde zondagmorgen vraagt Jan B. mij mee te gaan naar Backenhage naar zijn schoonvader.
De oude man zit eenzaam en alleen in zijn kamer. En daar knielt die grote Jan B. voor zijn schoonvader en zegt "Vader, vergeef het mij”, waarop schoonvader zegt "mooi das der bis.”

Aanstaande zondag Vaderdag, het is niet zo moeilijk om conflicten op te lossen en eenzaamheid te doorbreken. Mijn advies is, praat erover, dat helpt. Ik realiseer me nu, 2019, dat er veel vaders zijn die de eenzaamheid graag zouden willen doorbreken Moeilijk? Wel nee, wees ze behulpzaam.

Kaatjeknip juni 2019

Reactie? knipkaatje@gmail.com


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195227&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanoldenzaal.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=757" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195244&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanoldenzaal.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=757" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195228&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanoldenzaal.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=757" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>