Afbeelding

Losser daagt inwoners uit: kunt u het beter?

Algemeen

LOSSER - De gemeente Losser wil inwoners uitdagen met het nieuwe Right to Challenge. Het college van Burgemeester en Wethouders wil experimenteren met dit beleid, waarbij inwoners taken van de gemeente over mogen nemen wanneer zij denken dat het slimmer, beter, goedkoper of anders uit kunnen voeren.

Het is een bekend gegeven dat gemeenten de afgelopen jaren steeds meer moeten doen met minder middelen. Zij kijken daarom ook actief naar de mogelijkheden om de gemeenschap zelf actiever te maken. Het concept van Right to Challenge - het recht om uit te dagen - past binnen dit beleid. Zo is elders ook al veel ervaring opgedaan met bijvoorbeeld inwoners zelf actief maken voor een stukje groenonderhoud. Wethouder Jaimi van Essen ziet het ook als een belangrijk stukje participatie. "De gemeenteraad heeft in november een motie aangenomen; een verzoek aan het college om open te staan voor inwoners en hen te faciliteren bij het opstarten van projecten of oppakken van taken. Wij dagen inwoners graag uit om met hun verbeterideeën en initiatieven naar ons toe te komen." Losser kent nu al diverse positieve burgerinitiatieven op diverse terreinen.

Breed inzetbaar
De gemeente wil deze methode op zoveel mogelijk terreinen inzetten, maar de proef is even wat beperkter. Zo wil het college als eerste kijken naar drie gebieden: aanleg en onderhoud van openbare ruimte, specifiek groenvoorzieningen en speelterreinen. Het tweede gebied is duurzaamheid en het derde gebied: organiseren van voorzieningen binnen het sociaal domein.

Voorwaarden
De gemeente benadrukt dat de Right to Challenge wel alleen bestemd is voor inwoners of groepen inwoners. Bijvoorbeeld alle buurtbewoners in een straat, maar ook een dorpsraad of bewonersorganisatie kan een idee indienen. Het is dus niet voor bedrijven. De ingediende ideeën moeten een breed draagvlak hebben en toegevoegde waarde hebben ten opzichte van het huidig gemeentelijk beleid. Verder mag het nieuwe initiatief niet strijdig zijn met wet- of regelgeving en er moet een goede onderbouwing komen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over dit concept op de website: www.righttochallenge.nl. U kunt ook een voorstel naar de gemeente sturen, ter attentie van het college van B&W.

Afbeelding
Bibliotheek Twente verwelkomt nieuwe vrijwilligers 7 mei, 15:50
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 4 mei, 14:45
Echtpaar Hofstra - Stappenbeld.
Twee Oldenzaalse echtparen vierden hun 60-jarig jubileum 3 mei, 15:43
Afbeelding
Oldenzaal wipt er fanatiek op los! 3 mei, 15:04
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 3 mei, 14:29
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 3 mei, 12:23
Afbeelding
Herdenking Jan J. Zorn zaterdag 3 mei, 12:07
Foto: Herbert Huizer
Tankenberg mooie beproeving voor Ronde 3 mei, 12:03