Column: Dick

Column: Dick

"Boulevard. Toekomst van Enschede?" Zo begint een artikel in de Nieuwsbrief van de PvdA-Enschede van de hand van Dick Buursink. Dick is nooit te beroerd een discussie te starten over een omstreden politiek standpunt. Helemaal niet als het over verkeer in de binnenstad gaat, waarbij hij redelijk ongenuanceerd de fietser de hemel in prijst en de automobilist, die in het stadscentrum moet zijn nog net geen lijfstraffen in het vooruitzicht stelt, maar veel scheelt het niet.

Want het is voor Dick een zeer principiële zaak; hij haalt zelfs de tweedeling van de maatschappij erbij. Dick ziet in het stadscentrum een enclave gebouwd worden voor rijke mensen. En Dick kan het weten, want hij woont er zelf ook. Hij grijpt terug op principes uit de jaren 60, waar de Groningse bestuurders nogal van gecharmeerd waren. De belemmering van het doorgaande verkeer door het stadscentrum was een steen des aanstoots voor bezoekers van de stad; je bleef rondjes rijden en kwam steeds op hetzelfde punt terug. Volgens mij zijn de meeste stadscentra tegenwoordig op deze manier ingericht; in principe is met een beetje goede wil, alles in het centrum met de auto te bereiken onder voorwaarden, bijvoorbeeld voor 11 uur bevoorrading van de winkels en horeca.

"Wat moet een binnenstad bewoner met een auto?", vraagt Dick zich af. Nou ik weet wel een stuk of wat volledig legitieme bezigheden, waarvoor een auto verduvelde handig is. Zoals het ophalen van een kerstboom, of het wegbrengen van het voetbalelftal van je oudste zoon. Ik noem maar iets. Hij roept op tot een maatschappelijk debat en vindt dat alleen fietsers en voetgangers ruim baan moeten krijgen en daarmee zijn we nu terug bij de jaren 60, de jaren van het autootje pesten. Met een streng, anti-autobeleid nu (Enschede heeft de hoogste parkeertarieven in de regio!) zou het kind weleens met het badwater weggegooid kunnen worden.

Het stadshart van Enschede heeft nu een stabiliteit bereikt, waar bezoekers en ondernemer blij mee mogen zijn. In en vlakbij het centrum zijn nog enkele zeer veelbelovende (bouw-)terreinen, waarmee wonen en werken in het stadshart nog verbeterd kunnen worden. Maar dan moet de bezoeker zich wel welkom voelen; het openbaar vervoer binnen de stad en naar en van Enschede is slecht. Enschede is meer dan een textielstad of een studentenstad. De kop van de Boulevard is niet de toekomst van Enschede, de kop is onderdeel van die toekomst. Een binnenstad heeft veel meer aspecten dan wonen en shoppen en dat betekent dat de toegankelijkheid van het centrum voor alle verkeersdeelnemers gegarandeerd moet zijn. Inclusief betaalbaar en gemakkelijk parkeren.

Meer berichten
 
Auto zoeker