Column: Ekkelbrommers

Met een veilig gevoel zat ik bij vader achter op de fiets. In alle vroegte, niet uitgeslapen, maar ook wij gingen net als alle andere vaders met hun kinderen dauwtrappen.

Zijn Gazelle fiets met een Lepper zadel met twee grote veren die de schokken moesten opvangen van de bospaden waarover we reden. Vasthouden aan de zadelveren was geen optie, want je vingers werden even kortstondig geplet wanneer over een oneffen fietspad werd gefietst. Dan maar vasthouden aan de jopper die hij droeg in de vroege morgen.
Veilig achter op bij vader op de fiets, vader wist de weg en ik wist nog van niets. Het Hero jampotje met deksel waarin de gaten waren geprikt en dan op weg naar het Hazenpad bij de Tankenberg.
We stopten bij de de beukenhaag aan de Brandsweg, hier werden in alle vroegte de eerste Meikevers gevangen. Mulder, de smid, de bakker, alle namen hebben we ze destijds gegeven.
En dan werd het de maandag na Hemelvaart. In een luciferdoosje namen we ze mee naar school waarin ze een schurend geluid produceerden. Bij meester Van de Zee in de klas, daar vonden ze hun startbaan en hoog tegen de ramen en het plafond in de klas vlogen ze voorbij. Meester Van de Zee zette dan de grote ramen open en even later waren ze weer vertrokken en vlogen via de Berkstraat opnieuw de vrijheid tegemoet.
Deze herinneringen deelde ik enkele weken geleden nog met een aantal bewoners van de Mariahof, na de Meimaand-viering in de Plechelmus Basiliek. Christien een 92-jarige vertelde mij dat het "Ekkelbrommers" waren die ook zij in haar jeugd in De Lutte had gevangen.
Herinneringen uit haar jeugdjaren vertelde ze en maakte ons zo deelgenoot van herinneringen uit haar rijke jeugd. Tijdens de samenzang zong ze met ons en de andere deelnemers uit de Scholtenhof en de Mariahof luid en duidelijk mee, dat ze een kind was van Maria.
Afgelopen maandag, 27 mei, sloten we de Mariavieringen af in de Anthonius kerk, waar diezelfde ochtend Christien was uitgevlogen, net zoals een "Ekkelbrommer" op weg, maar de goede weg.
Meester Van de Zee zette destijds de ramen open. Maria heeft de hemelpoort opengezet voor jou Christien, immers je was en zong "Ik ben een kind van Maria”. Dag Christien, fijn dat je ons deelgenoot hebt gemaakt. En, "Ekkelbrommers" geven we door aan de komende generatie.

Kaatjeknip mei 2019
Reactie? knipkaatje@gmail.com

Foto: meikever

Meer berichten
 
Auto zoeker