Afbeelding

Nog ruim 6.000 asbestdaken in Noordoost-Twente

Algemeen

TUBBERGEN - De tijd begint nog niet écht te dringen, maar de Noordoost-Twentse gemeenten moeten wel degelijk meters maken om zoveel mogelijk asbesthoudende daken te saneren. Er zijn op dit moment nog ruim 6.000 schuurtjes en bijgebouwen met asbestdaken in Noordoost-Twente.

Overijssel is an sich al goed op weg met het saneren van asbesthoudende objecten, maar er moet nog veel werk verricht worden om alles vóór de deadline van 31 december 2024 gesaneerd te hebben. Uit de nieuwste cijfers van de Provincie Overijssel blijkt dat er in Noordoost-Twente nog zo'n 6.000 objecten zijn.

Veel gebruikt
Hoewel het gebruik van asbest in de bouw al ruim 24 jaar verboden is, zit er nog veel oud asbest in bestaande objecten. Het ooit zo geliefde materiaal werd onder meer vanwege brandwerende eigenschappen gebruikt. Het zit in de golfplaten daken van schuurtjes en bijgebouwen. De problemen ontstaan echter wanneer dit soort objecten in verval raken. Zo slijten daken door weersinvloeden, waardoor de asbestvezels los kunnen raken, met gezondheidsrisico's als gevolg. Daarnaast zijn dit soort objecten ook vatbaar voor brand, wat eveneens een groot risico op asbestverspreiding met zich meebrengt.

Hoge prioriteit
De Noordoost-Twentse gemeenten stimuleren nu zoveel mogelijk eigenaren om op tijd werk te maken van de asbestsanering. Kleine objecten mag men zelf saneren, onder specifieke voorwaarden. Sinds afgelopen week sturen de vier gemeenten elke eigenaar van een asbestverdacht dak een brief om een dakcheck te doen op www.gemeenteloketasbest.nl; dit geeft hen dan meer zekerheid of er al dan niet asbest in het dak zit. De gemeenten zijn vanaf 2024 verplicht om actief boetes op te leggen aan inwoners die hun object niet op tijd gesaneerd hebben. De gemeenten willen dit graag voorkomen met deze en andere voorlichting. "Het zo snel mogelijk verwijderen van asbest is goed voor het milieu én goed voor de gezondheid", vinden de asbestwethouders van Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 5 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 13 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03