Afbeelding

Oldenzaal herdenkt de oorlog en viert vrijheid

Algemeen

OLDENZAAL - De Nationale Herdenking was oorspronkelijk bedoeld om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Een belangrijk moment om stil te staan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

Op de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies staan vele cijfers over WOII. Zo staat er vermeld dat er ongeveer 102.000 personen slachtoffer zijn geworden van de Jodenvervolging. Mensen die gedood zijn om wat ze waren, zonder enige andere reden. Tegenwoordig gebeurt dat nog steeds en dus blijft het belangrijk om er steeds bij stil te blijven staan. Op 4 mei worden deze slachtoffers tijdens de twee minuten stilte herdacht. En niet alleen zij, maar op 4 mei worden allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties herdacht.

Programma
De herdenkingsceremonie in Oldenzaal vangt aan om 18.45 uur in Cultuurhuis de Hof aan de Hofmeijerstraat. De stille tocht start iets daarvoor om 18.35 uur vanaf het cultuurhuis naar de Paradijsstraat, over de Oostwal, naar de Bisschopstraat, over de Groote Markt, de Grootestraat in om via het Plechelmusplein uit te komen bij de basiliek en de Herdenkingstuin, waar de stoet eindigt. Daar wordt de taptoe geblazen en vervolgens om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Hierna volgt een toespreek van burgemeester Welman en een kranslegging.

Bevrijdingsdag
Aansluiten wordt op 5 mei Bevrijdingsdag gevierd. Door het hele land worden bevrijdingsfestivals gehouden, waaronder het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle met een line-up die bestaat uit onder andere Maan, Ilse de Lange en de Jeugd van Tegenwoordig. De toegang tot dit festival is gratis. In Enschede wordt Bevrijdingsdag groots gevierd op het terrein van de Universiteit Twente met activiteiten voor jong en oud, waaronder optredens van Famke Louise, Jody Bernal en Tony Junior.

Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
Opvangplekken voor Oekraïners 22 mrt, 11:34
Het team van Gastouderopvang Linds.
Gezellige opvang bij Gastouder Linds 22 mrt, 11:30
Afbeelding
Techniek Tastbaar bij TCC 22 mrt, 11:26
Afbeelding
Jan Smit onderbreekt repetities voor Special TV 22 mrt, 09:50