Afbeelding

Eerste participatieverklaringen uitgereikt in Oldenzaal

Algemeen

OLDENZAAL - Hoe integreer je als nieuwe Nederlander het beste in de Nederlandse samenleving? Door zoveel mogelijk met beide benen erin te springen en zoveel mogelijk te ervaren. Met deze gedachte organiseert de gemeente Oldenzaal tegenwoordig passende workshops voor statushouders. Afgelopen week werden de eerste afrondende participatieverklaringen uitgereikt.

Wethouder Rob Christenhusz overhandigde de verklaringen aan de eerste twintig deelnemers. Zij hebben in totaal tien workshops bijgewoond die hen voor moeten bereiden op het inburgeren in de Nederlandse en Oldenzaalse samenleving in de brede zin. Met het ondertekenen van de participatieverklaring geven de deelnemers aan dat zij de fundamentele waarden en normen in onze samenleving onderschrijven. De gemeente stelt als eis voor het tekenen wel dat mensen tien workshops bij moesten wonen; eerder was dit nog maar één workshop.

Beter inburgeren
De workshops moeten een goede basis vormen voor het daadwerkelijke inburgeren in de samenleving. Dit is lang niet voor iedereen eenvoudig; de statushouders komen immers uit zeer diverse landen en achtergronden. Lang niet alles is dan zo vanzelfsprekend als in Nederland, wat kan zorgen voor wederzijdse spanningen. De extra inzet van de gemeente is dan ook een positief steuntje in de rug: "Ik ben ervan overtuigd dat deze extra inzet aan de voorkant latere problemen voorkomt én voor een betere integratie zorgt.", aldus wethouder Christenhusz. Met de participatieverklaring op zak kunnen zij door naar het officiële inburgeringsprogramma, waarbij de nadruk ligt op het leren van de Nederlandse taal.

Praktisch bruikbaar
De workshops waar zij aan deelname zijn erg gericht op de dagelijkse praktijk. Deze gingen in op onder meer het onderwijs, gezondheidszorg, de interculturele samenleving, digitale vaardigheden, de participatiewet, financiën en budgettering en lokale voorzieningen. Dit zijn zaken die opmerkelijk genoeg niet op zo'n detailniveau bij inburgering aan bod komen. Terwijl ze onmisbaar zijn om veel dingen te bereiken en te regelen.

Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
Opvangplekken voor Oekraïners 22 mrt, 11:34
Het team van Gastouderopvang Linds.
Gezellige opvang bij Gastouder Linds 22 mrt, 11:30
Afbeelding
Techniek Tastbaar bij TCC 22 mrt, 11:26
Afbeelding
Jan Smit onderbreekt repetities voor Special TV 22 mrt, 09:50