Afbeelding

Column: Achtergesteld

Algemeen

Weet u wat een achtergestelde lening is? Ik wist het tot het afgelopen weekend ook niet, maar het staat in het raadsvoorstel over het herstructurering van de financiële positie van FC Twente.

Een achtergestelde lening is een schuld, die bij een faillissement achteraan in de rij staat bij de verrekening van schulden en inkomsten van een arme sloeber die failliet is gegaan. Zoals u ongetwijfeld weet krijgt bij een faillissement een aantal instellingen als eerste hun geld terug. Instellingen zoals de belastingdienst, banken en hypotheekverleners worden het eerst afgerekend. Een achtergestelde lening komt als laatste aan de beurt. Waarom doe je zo iets? Achtergesteld geld lenen of uitlenen? Je leent omdat je het geld nodig hebt en denkt dat op korte termijn wel te kunnen terugbetalen. Ik dacht dat het een beetje louche was, maar dat wordt ontkend. De meest vooraanstaande banken schijnen dit ook te doen. Vanwege het risico zijn de rentepercentages en verdiensten hoog; 20% rente komt voor en dat ruikt toch weer naar Corleone. Nu heeft de gemeente een deal met FC Twente en vrienden van de voetbalclub, de zogenaamde Noabers. De gemeente gaat FC Twente 5 miljoen euro kwijtschelden van hun uitstaande lening met daar bovenop nog eens van de openstaande schuld, 7 miljoen omzetten naar een achtergestelde lening. Op de achtergestelde lening hoeft FC Twente niet te aflossen, geen rente te betalen, kan niet opgeëist worden, kent geen zekerheden en geen einddatum. Dat noem ik geen lening, maar een cadeaubon van enkele miljoenen, gratis en voor niks. Bij een eventueel faillissement staat de grootste schuldeiser, de gemeente, helemaal achteraan. Wat krijgt de gemeente daarvoor terug? Niets, behalve een slechtere positie, Zoveel gemeenschapsgeld in een voetbalclub steken grenst aan onbehoorlijk bestuur.

Het raadsvoorstel is in grote lijnen door de gemeenteraad aangenomen. Iedereen was behoorlijk zenuwachtig en wat duidelijk is, is dat het binnen de coalitie ook niet allemaal koek en ei is. Opvallend zijn de nieuwe rollen die door sommige raadsleden worden opgepikt. Robin Wessels van Groen Links doet het goed de laatste weken. De nieuwe fractievoorzitter van D66 Gert Jan Tillema moet nog een positie veroveren, terwijl het lijkt alsof de vorige fractievoorzitter Jasper Kerkwijk ook nog onwennig is in zijn nieuwe rol als gewoon raadslid. De onrust binnen raad en fracties is merkbaar; er zijn teveel nieuwe raadsleden die allemaal nog een plekje zoeken en het college moet aan het werk gaan en de ambtenaren aansturen, in plaats van andersom!

Jan Visser

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01