Passiespelen 'De Strijd'

HERTME - Afgelopen zaterdag was ik uitgenodigd door de man zelf; hij die de rol vertolkt van de Goede Moordenaar in het Passiespel 'De Strijd' dat vanaf 12 april maar liefst zeven keer wordt opgevoerd in het theater te Hertme.

Twee vertellers, een live orkest dat met pop en klassieke muziek en meer dan 180 vrijwilligers op zeer professionele wijze het aloude lijdensverhaal van Jezus van Nazareth voor het voetlicht brengen. De sfeer en de wijze waarop alle betrokkenen hun rol vertolken, zorgen er voor dat het al oude verhaal met aangepaste tekst, gestoken in een gemoderniseerd versie een boeiende en meeslepende voorstelling wordt neergezet.

Brummelhuis
De rol van de goede moordenaar wordt gespeeld door Toon Brummelhuis (61) die de avond er voor nog zijn opwachting had gemaakt als de eerste Oldenzaalse Nachtburgemeester. De goede moordenaar werd in de Middeleeuwen een voorbeeldig figuur. Hij is zelfs als de heilige Sint Dysmas in de legenden genoemd. Naast Christus aan het kruis hing ook de slechte moordenaar die Gestas werd genoemd.

Diepe indruk
De repetitie alleen al heeft diepe indruk op mij gemaakt. De voorgeleiding van Jezus bij Pontius Pilatus, met krachtige en heldere taal: "Bent u de koning der Joden?" "Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld", en joelend en scheldend voeren de soldaten Jezus af op weg naar Herodes.

Veel opvoeringen
De komende weken worden er veel passie verhalen in onze regio opgevoerd. Vele rollen worden gespeeld, Judas, Maria Magdalena, Herodes, Simon die het kruis van Jezus helpt dragen. Het zijn allen amateurs die met passie en vuur hun rollen groot of klein op perfecte wijze neerzetten. Vele Twentenaren maar ook van buiten Twente komen naar Hertme waar 'De Strijd' wordt opgevoerd. Maar ook de uitvoeringen van Ecce Homo in Oldenzaal op 7 april en Ootmarsum op 14 april en Jezus Christ op 14 april in Oldenzaal zullen te bewonderen zijn. Dat RTV Oost de Carnavalsoptocht via de TV heeft binnengebracht in de huis- en woonkamers van onze verzorgingshuizen verdient een pluim. Met het uitzenden van 'De Strijd' op TV zou men vele ouderen een plezier doen.

Foto: Jezus wordt voorgeleid.
Foto en tekst Martin Meijerink

Meer berichten
 
Auto zoeker