Afbeelding

Column: Hennep, Hollands glorie of een groot probleem?

Algemeen

In Nederland gebruiken ongeveer een miljoen mensen wiet. Dat betekent dat u, als lezer, waarschijnlijk wel iemand zal kennen die af en toe een jointje opsteekt. Het gebruikt van wiet is niet zonder risico's. Met name op de lange termijn en bij gebruik van meer dan 2 gram per week kan gezondheidsschade optreden.

Het bezit van wiet is volgens de wet strafbaar. De wet maakt daarbij geen uitzondering voor kleine hoeveelheden. Het is beleid van de overheid dat mensen die niet meer dan 5 gram hennep in bezit hebben, niet worden vervolgd. Ditzelfde geldt voor het in bezit hebben van 5 hennepplanten.

Een coffeeshop kan natuurlijk niet uit de voeten met 5 gram wiet als handelsvoorraad. Voor coffeeshops met een vergunning gelden daarom andere voorwaarden. Zij mogen een handelsvoorraad van 500 gram in de zaak hebben, waarvan aan een klant niet meer dan 5 gram mag worden verkocht. Daarnaast moeten coffeeshops zich aan nogal wat andere voorwaarden houden.

De gemiddelde coffeeshop verkoopt per jaar 225 kilo wiet en 40 kilo hasj. Vanzelfsprekend zijn er dagen dat er meer wordt verkocht. Daarnaast zijn er grote coffeeshops die aanzienlijk meer verkopen. Deze coffeeshops hebben dus altijd een handelsvoorraad nodig om de voorraad in de shop aan te vullen wanneer deze opraakt. De voorraad buiten de winkel is illegaal en zal bij aantreffen door de politie in beginsel tot vervolging leiden voor de persoon die deze voorraad voorhanden heeft.

Dan zijn er nog de mensen die de hennep produceren. Deze mensen, de hennepkwekers, worden niet gedoogd en bij het aantreffen van een hennepkwekerij volgt strafrechtelijke vervolging voor de betrokkenen. In de regel worden gevangenisstraffen opgelegd in combinatie met het afnemen van de geschatte inkomsten voortvloeiend uit de hennepkwekerij. Hennepkwekers lopen dus grote risico's. Vaak worden mensen opgepakt die in geldnood zitten en ten prooi vallen aan criminele organisaties die misbruik maken van de situatie om ergens een hennepkwekerij in te kunnen richten. Deze organisaties worden zelden vervolgd.

Wat de gevolgen zijn van de illegale wietteelt blijkt jaarlijks. Conflicten tussen organisaties over wiet, lopen niet zelden op gewelddadige wijze uit de hand. De viervoudige moord in Enschede wordt met dit probleem in verband gebracht. Daarnaast leveren hennepkwekerijen in woonwijken gevaar op voor brand, met alle risico's van dien.

De overheid weigert de hennepteelt te legaliseren. Wel zijn er experimenten gaande met door de overheid gereguleerde wietteelt. Mocht dit er uiteindelijk toe leiden dat de wietteelt wordt overgenomen door de overheid, dan zal naar verwachting de criminaliteit rondom hennepteelt afnemen en zullen illegale kwekerijen in woonwijken deels verdwijnen.

Mocht u door hennepteelt vragen hebben over bijstand of bijstand nodig hebben van een advocaat: Ik ben er voor u!        

mr. Niek Hendriksen
www.strafrechtadvocaattwente.nl

(gebruikte bronnen: WODC, AT5)

Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 1 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 19 apr, 15:04