Afbeelding

Blijf langer zelfstandig wonen met steun van Home Instead

Algemeen

ENSCHEDE - In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de bekendste vorm is.

Bij deze hersenaandoening raakt de patiënt langzaam steeds afhankelijker van de zorg van anderen. Gelukkig kunnen de meeste mensen met dementie thuis blijven wonen. Voor hun partners en kinderen is de zorg vaak een zware last, vooral omdat het gedrag van de patiënt verandert. Uit recent onderzoek van het VUmc blijkt bijvoorbeeld dat veertig procent van mantelzorgers voor mensen met dementie kampen met symptomen van ernstige depressie. Als mantelzorger heb je ook het gevoel dat je langzaam je partner, vader of moeder verliest. Veel mantelzorgers voelen zich overbelast. Daardoor kunnen zij hun partner, vader of moeder met dementie niet altijd de aandacht geven die nodig is om onveilige situaties te voorkomen. Desondanks is thuis blijven wonen voor ouderen met dementie vaak de prettigste situatie. Dit is ook wat Marco Elferink, directeur van Home Instead Thuisservice Enschede dagelijks ervaart: "De meest voorkomende vraag die ik krijg is, hoe kunnen we ervoor zorgen dat mijn vader en/of moeder verantwoord thuis blijven wonen? Welke mogelijkheden zijn er?". Thuis is bekend en vertrouwd. Bij dementie beginnen de herinneringen te vervagen en dan biedt juist de thuissituatie herkenning en geborgenheid.

Praktische oplossingen
Volgens Marco Elferink bestaan er alledaagse en praktische oplossingen die het mogelijk maken thuis een veilige omgeving te scheppen. Oplossingen voor mantelzorgers om respectvol met moeilijk gedrag om te gaan en mensen met dementie actief te houden door hen te betrekken bij alledaagse activiteiten. Mantelzorgers kunnen hun zware taak bijvoorbeeld verlichten door eenvoudige gedragstechnieken toe te passen en te werken met een levensboek. Daarnaast zorgt de inzet van speciaal in de omgang met dementie opgeleide CAREGivers voor rust en vertrouwen. Ook omdat Home Instead altijd werkt met vaste gezichten wordt er een persoonlijke band opgebouwd die helpt bij het terugvinden van dagelijks ritme en plezier. Wat hierin ook helpt is dat de CAREGiver altijd wordt geselecteerd op basis van de interesses, voorkeur en levensverhaal van de oudere. Ook de tijdstippen dat de CAREGiver langskomt, worden bepaald in overleg met de oudere. Alles om zoveel mogelijk aansluiting te vinden bij het gewenste levensritme.

Meer informatie
Mantelzorgers die meer informatie willen kunnen contact opnemen met Home Instead Thuisservice Enschede, T:053-3030122 of via info.enschede@homeinstead.nl.

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01