Afbeelding

Kegelen met mantelzorgers

Algemeen

OLDENZAAL - We worden gestimuleerd om als maar ouder te worden, en ook om zolang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Daar is niets mis mee. Kijkend in mijn omgeving zie ik dat deze opdracht ook door velen positief wordt opgepakt.

We worden op vele fronten aangezet om zo lang en zo goed mogelijk deel te nemen aan de samenleving. Toch blijkt dat veel ouder wordende mensen afhankelijk zijn of afhankelijk worden van anderen, zoals kinderen, kleinkinderen of andere familie leden of vrienden. Maar in vele gevallen zijn het die vrouwen en mannen die zich vrijwillig ten dienst stellen om als vrijwilligers hand en span diensten te doen verrichten bij iemand die hulp nodig heeft.

Het lukt wel...
Wanneer je als man en echtgenoot, dagelijks de zorg voor je zieke en of dementerende vrouw op je hebt genomen om haar zo lang en zo goed mogelijk te doen verzorgen dan is de last die op je schouders rust zwaar, zeer zwaar. Wanneer je vraagt hoe het gaat en of het allemaal lukt, dan wordt het antwoord weggewimpeld met: ,,O, het valt nog wel mee." Vrijwillig hebben ze de taak op zich genomen om de zieke en of hulpbehoevende bij te staan. Mantelzorger een ó zo gemakkelijk woord om uit te spreken, maar ó zo zware en moeilijke taak om uit te voeren.

Trots
Oldenzaal kan met recht, trots zijn op de vele mantelzorgers die wekelijks, dagelijks hulp bieden aan een hulpbehoevende of hulpvragende. Ik ken mantelzorgers die de tijd die ze zouden moeten vrijmaken voor zichzelf ook gewoon wegstrepen en besteden aan zorg voor die ander. Was er voorheen als waardering voor de mantelzorger, het mantelzorg compliment. Nu is het Impuls die haar waardering toont. Impuls Oldenzaal zou Impuls niet zijn wanneer ze de waardering voor de vele mantelzorgers zou vergeten. Welnee, afgelopen maandag was ik als (mini) mantelzorger uitgenodigd door Impuls om een momentje te kegelen op de oudste kegelbaan van Oldenzaal nog wel. Het kegelen was een mooie afleiding, maar ook een mooie aanleiding om met de andere mantelzorgers te praten over het hoe en voor wie ze zorgdragen. Het geeft mij na deze middag een nog beter gevoel over ouder worden daar hoef ik mij in Oldenzaal geen zorgen over te maken. Dit gelet op de vele mantelzorgers en de jeugdige mantelzorgers die Oldenzaal rijk is. Compliment Impuls, compliment mantelzorgers.

Aanmelden als mantelzorger? Ga naar www.impuls-oldenzaal.nl

Foto en tekst:
Martin Meijerink

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01