Afbeelding
Foto: Stock

Bibliotheek schenkt aandacht aan leesbevordering

Algemeen

OLDENZAAL - De Nationale Voorlessdagen komen er weer aan. Komende woensdag 23 januari gaan deze weer van start. Vele bibliotheken en andere organisaties schenken actief aandacht aan het stimuleren van lezen en voorgelezen worden, zo ook in Oldenzaal.

De Bibliotheek Oldenzaal organiseert woensdag een voorleesontbijt; kinderen van de peuterspeelzaal Wolkewietje eten dan een hapje mee en worden voorgelezen door een heel bijzondere gast. De kersverse burgemeester van Oldenzaal, Patrick Welman, leest hen voor uit 'Een huis voor Harry', het Prentenboek van het Jaar 2019, geschreven door Leo Timmers. Voorgelezen worden helpt jonge kinderen bij hun taalontwikkeling in de brede zin. Er zijn dan ook veel initiatieven om ouders te bewegen meer voor te lezen. Dit hoeft zeker niet alleen bij de jongste kinderen; zelfs de wat oudere kinderen en zelfs senioren hebben baat bij voorgelezen worden.

Poppentheater Belletje Sterk
Dat zelfde boek staat centraal bij de voorstelling van Poppentheater Belletje Sterk. Op zondag 27 januari spelen zij 'Waar is mijn huis?'. Een vrolijke voorstelling vol liedjes en interactie, waarbij de poppen uit een reuzegroot boek komen: Harry is altijd binnen. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Hij rent achter haar aan, en raakt hopeloos verdwaald. Hoe komt hij nu weer thuis? De voorstelling begint om 11.00 uur en is voor kinderen van 2 tot en met 5 jaar. De deur is open vanaf 10.45 uur en de voorstelling duurt tot ongeveer 11.45 uur. Kaartjes kosten € 5,00 voor zowel kinderen als volwassenen en zijn te koop bij de Klantenservice, of via www.bibliotheekoldenzaal.nl.

Ledenwerfactie
De leesconsulenten van de Bibliotheek bezoeken diverse peuterspeelzalen en kinderdagverblijven om ook daar te gaan voorlezen: gezellig en goed voor de taalontwikkeling. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de Bibliotheek. Peuters en kleuters die tussen 23 januari en eind februari lid worden, krijgen een cadeautje in de vorm van een vingerpopje. Voor de eerste 20 kinderen een vingerpoppetje van Harry de hoofdpersoon uit Een huis voor Harry.

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01