Afbeelding

Partners werken nauwer samen voor signalering

Algemeen

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal en veel sociale partners zijn al actief bezig om problemen te signaleren bij inwoners. Er kan soms 'iets' mis gaan in het leven van de bewoner, waardoor zij baat zouden hebben bij een stukje ondersteuning. Om deze signalering nog beter te laten verlopen sloot de gemeente afgelopen week een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.

Oldenzaal kent al veel organisaties die individueel contact hebben met bewoners, zoals de woningcorporatie WBO, de GGD of via het onderwijs. Maar het is nog lang niet altijd vanzelfsprekend dat zij alarmsignalen goed doorgeven. De samenwerking is gericht om dit te verbeteren. Deze intentieverklaring voor S.O.K.O (Signalerings-, Ondersteunings-, en Kennisstructuur Oldenzaal) werd afgelopen week getekend.

Signaleren
De partners signaleren vaak al dat er iets mis is, bijvoorbeeld wanneer kinderen spijbelen van school, een woning vervuilt of een bewoner sterk vereenzaamt. Door nauwer samen te werken kunnen zij sneller actie ondernemen. Zo worden inwoners snel en goed geholpen wanneer dat nodig is. De gemeente is dan ook trots op deze unieke Oldenzaalse aanpak, zo benadrukt wethouder Rob Christenhusz. Een en ander is ook ingegeven door brede maatschappelijke ontwikkelingen. Zo wonen senioren langer zelfstandig thuis, maar hierdoor is er ook minder zicht op hun situatie dan wanneer ze in een woonzorgcomplex zitten.

Resultaten
Het afgelopen jaar werd de samenwerking al op proef opgezet, wat mooie resultaten opleverde. De betrokken partners weten elkaar al beter te vinden en zoeken formeel en informeel contact. Meer ruimte en openheid zorgt voor goede oplossingen. Zo vallen minder inwoners tussen de wal en het schip als het aankomt op zorg.

Netwerken
De deelnemende partners werken samen in twee netwerken, gericht op de doelgroepen jeugd en volwassenen. Beiden hebben als aangegeven doel om de zorgwekkende situaties eerder te herkennen en passende deskundigheid in te zetten om dit op te lossen.

Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 13 uur geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 16 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41