Afbeelding

Hogere vergoeding huishoudelijke ondersteuning

Algemeen

TWENTE - Dertien Twentse gemeenten hanteren dit jaar een hogere vergoeding voor huishoudelijke ondersteuning. Dit betekent dat zorgverleners meer gaan verdienen dit jaar.

De gemeenten passen hun vergoedingen met terugwerkende kracht aan; over afgelopen jaar gaat het om een stijging van 3.25 procent die zij dus alsnog ontvangen. Voor dit jaar hanteren de gemeenten direct een hoger uurtarief. Op 1 april 2018 trad de nieuwe CAO voor Verpleging, Verzorging en Thuishulp in werking. Gemeenten moeten ook een reële prijs betalen voor WMO-diensten, met als doel om te voorkomen dat aanbieders te laag inschrijven en dit vervolgens afwentelen op de zorgmedewerkers.

Nieuwe tarieven
De uurtarieven voor afgelopen jaar worden retroactief vastgesteld op 23,08 euro voor ondersteuning zonder regie en 27,72 euro per uur voor ondersteuning met regie. In 2019 stijgen deze tarieven naar 26,03 euro en 28,65 euro respectievelijk.

Gemeente past bij
De kostenstijging heeft wel wéér een nadelig effect voor de Twentse gemeenten. Het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten hebben weliswaar afgesproken dat de extra kosten voor hogere loonschaal betaald worden uit de extra bijdrage van het gemeentefonds, maar deze is bij lange na niet toereikend om de tariefstijging voor huishoudelijke ondersteuning op te vangen. Het gevolg is dat de gemeenten zélf het verschil bij moeten passen uit de eigen financiële middelen.

Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 15 uur geleden
Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
Opvangplekken voor Oekraïners 22 mrt, 11:34
Het team van Gastouderopvang Linds.
Gezellige opvang bij Gastouder Linds 22 mrt, 11:30
Afbeelding
Techniek Tastbaar bij TCC 22 mrt, 11:26