Afbeelding

Column: Voorbeeld voor de jeugd zijn!

Algemeen

Stond er bij en keek er naar. Vier Olympische toppers kregen onder grote belangstelling hun eigen plaquette gelegd in het hart van Oldenzaal.

Hennie Kuiper, Ellen van Langen, Magda Toeters en Sanne Wevers, sportief geslaagd en gestaan hebbende op het hoogste sportpodia van de wereld de Olympische spelen. Enkele maanden geleden was de discussie in Oldenzaal nog gaande om Sanne Wevers te eren met een evenwichtsbalk voor haar ouderlijk huis aan de Thorbeckestraat. Nu de plaquette met haar naam in het hart van de stad is gelegd, zal de discussie over het al dan niet plaatsen van deze evenwichtsbalk op de rotonde voor haar ouderlijke huis, wel tot het verleden gaan behoren.

Voor Ellen van Langen was voorheen al een eerbetoon tot stand gebracht door een straat naar haar te vernoemen. En de legendarische wielrenner Hennie Kuiper heeft al een viaduct dat zijn naam draagt. Er werd stilgestaan bij de voorbeeldrol die deze sportievelingen met name hebben voor de jeugd. Het is je maar gegeven wanneer je, jong, gezond en sterk het zover weet te brengen tot dergelijke sportieve prestaties.

Complimenten dan ook alom. Bij het verlaten van de Grootestraat wandelde ik terug door de Spoorstraat naar huis. Ik las het straatnaambord Spoorstraat. Kronkels kwamen in mijn hersenpan naar boven en ik dacht: daar maak ik u inwoners van Oldenzaal gewag van. In het zo juist verschenen boek Oldenzaal Spoorwegstad 1865-2018 staan twee mensen genoemd die naar mijn beleven zeker ook een voorbeeld voor de jeugd van toen waren, en nu nog zouden kunnen zijn. Maar ik weet, onbekend maakt onbemind.

Gerard Monninkhof (grote Kopperboer) hij zorgde er voor dat de eerste Duitse pantsertrein op het verkeerde spoor belande en moest vervolgens met zijn gezin vijf jaar onderduiken omdat hij de eerste Oldenzaalse Verzetsdaad had gepleegd. En Mini Wevers, het jonge meisje dat de Joden die uit de trein waren ontsnapt via de spoorsloot bij Gelderman wist te laten onderduiken. Mini die vervolgens in opdracht van Gelderman waar ze werkte, persoonsbewijzen en werkgeversverklaringen moest vervalsen en dit deed. Niet wetende wat ze deed, en met gevaar voor eigen leven, de persoon bewijzen en verklaring moest gaan brengen en laten tekenen door de Ortskommandant Menzel die in de Steenstraat kantoor hield. De Grootestraat de straat van de sporthelden. Het station de plek waar een eer betoon alsnog kan worden gebracht voor de grote Kopperboer Gerard Monninkhof en Mini Wevers ze verdienen een plek naast de plaquette van verzetsheld Jan. J. Zorn.

Opdat ook wij deze helden en hun helden daden van toen niet vergeten. Ik stond er bij en keek er naar, nam waar en reageer nu. Zo komt mogelijk de ere balk in evenwicht.

Kaatje Knip. December 2018

Reageren?
redactie@hartvanoldenzaal.nl Met vermelding "Kaatje Knip"

Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 1 uur geleden
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 1 uur geleden
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 23 uur geleden
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 23 uur geleden
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 23 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' gisteren
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 19 apr, 12:57
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 19 apr, 12:49