Beweging goed voor senioren Hengelo
Beweging goed voor senioren Hengelo

Blijverslening voor inwoners Dinkelland

Algemeen

DINKELLAND - Ouderen zullen nu en in de toekomst langer zelfstandig moeten blijven wonen. Dit vraagt vaak om aanpassingen in de woonomgeving. Om dit te kunnen realiseren wil de gemeente Dinkelland de zogenaamde blijverslening introduceren.

Afgelopen dinsdag besprak de commissie de mogelijkheden voor het invoeren van een blijverslening voor inwoners van Dinkelland. Dit creëert meer mogelijkheden om woningen levensloopbestendig te maken zodat men langer thuis kan blijven wonen. Dit idee werd eerder al gesteund door het CDA, die graag ziet dat de blijverslening vanaf volgend jaar wordt aangeboden.

Blijverslening
De blijverslening kent overeenkomsten met de veelal bekende starterslening. Het verschil hierin is de doelgroep. Niet de jonge inwoners die hun eerste stappen zetten op de woningmarkt komen in aanmerking, maar juist de bewoners op leeftijd die aanpassingen moeten doorvoeren om thuis te kunnen blijven wonen. Zelfstandigheid op hogere leeftijd zal in de toekomst steeds belangrijker worden, maar kan duur worden. Dit is waar de blijverslening bijspringt. Het biedt mensen de mogelijkheid om tegen een gunstige rente een bedrag te lenen waarmee de woning aangepast kan worden. De lening kan ook worden aangevraagd door gezinnen die door mantelzorg aanpassingen moeten doen aan de woning.

Zeer lage rente
Blijversleningen worden steeds bekender in Nederland. De gemeente Tubbergen speelt al langer met het idee en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) werkt met verschillende gemeentes samen. De gemeentes betalen een eenmalig bedrag aan hen, waarna ze uitkeren uit het fonds indien nodig. De rente die de gemeente betaalt aan het fonds is zeer laag.

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01