Afbeelding

Stamboomonderzoek nu ook digitaal via gemeentelijke website

Algemeen

OLDENZAAL - Ze was 68 jaar oud toen ze overleed; Hendrika Jansen. Echtgenote van Johannes Polhuis. Ze overleed om 12 uur 's middags in haar woning aan de Kloosterstraat 37. Voor condoleren bent u helaas te laat; het overlijdensbericht stamt niet uit 2018 maar uit 1918. Dankzij het nieuwe digitale archief van de gemeente Oldenzaal zijn deze én duizenden andere feiten over het leven van de Oldenzalers uit vroeger tijden in te zien voor onderzoekers.

Stamboomonderzoek is niet een hobby die veel mensen hebben. Toch zijn er voldoende mensen die graag kijken naar de wortels van hun eigen stamboom. Wie waren onze voorouders? Hoe leefden zij? Wie zijn allemaal familie dichtbij of veraf? Van oudsher was zowel de professionele onderzoeker als de hobbyist aangewezen op de fysieke archieven in gemeentehuizen en elders; niet zelden alleen op afspraak. De gemeente heeft vele historische gegevens toegankelijk gemaakt via de nieuwe website oldenzaal.nl/stamboomonderzoek.

Historische gegevens
De gemeente heeft nu het bevolkingsregister openbaar geplaatst over de periode 1830 tot 1900. Dit is het oudste bevolkingsregister van Oldenzaal, oorspronkelijk bestaand uit ingebonden registers over een periode van meestal tien jaar. De bladen zijn per huishouden ingericht, waarbij de eerste delen toegankelijk zijn per persoon. Daarnaast zijn ook de akten van de burgerlijke stand te raadplegen. Deze lopen vanaf het jaar 1811 tot aan 110 jaar na de geboorte van de betreffende persoon. Gegevens jonger dan dat zijn niet toegankelijk.

Lief en leed
Er kan gezocht worden op een algemene familienaam of specifieker wanneer u al wat gegevens hebt. De resultaten geven dan aan wat voor gegevens gevonden zijn en uit welke jaartallen. Dankzij de geboorteakten, huwelijksakten en overlijdensakten is het goed mogelijk om een compleet beeld te vormen van de Oldenzalers zo'n 100-150 jaar geleden. In Oldenzaal zijn de afgelopen jaren ook op ander historisch vlak al veel inzichten opgedaan. Zo namen veel Oldenzalers deel aan het grote DNA-onderzoek met als doel om de 'oer-Oldenzalers' in kaart te brengen in relatie tot de huidige bevolking.

Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 9 uur geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 11 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41