Afbeelding

Gemeente eert helden met plaquette

Algemeen

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal gaat de lokale Olympische en Paralympische helden door de jaren heen eren op een nieuwe manier. Het sportieve succes van Oldenzaal moet blijvend zichtbaar worden met nieuwe plaquettes.

Sport en de samenleving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder gemeenschapszin is er geen topsport; hierdoor zijn de successen eigenlijk ook een beetje van alle Oldenzalers. Het college van Burgemeester en Wethouders wil het wederzijds belang van sport voor de Oldenzaalse samenleving dan ook beter uitdragen.

Plaquettes
Stichting Sport Support Oldenzaal en één van de stadsgidsen kwamen met het idee om 'iets' te doen met de bestrating in de Grootestraat, om zo iets zichtbaars te maken ter herinnering aan de prestaties van de lokale Olympische en Paralympische sporters. De gemeente pikte dit sympathieke idee op via de Stadsnoabers, waarna samen gekeken werd naar mogelijkheden.

Toptalent
De gemeente biedt nu vier sporters een blijvende plaquette aan in de Grootestraat. Het gaat om wielrenner Hennie Kuipers die op de Olympische Spelen in München kampioen op de weg werd. Ellen van Lange kreeg al na haar deelname op de Olympische Spelen in 1992 een tegel aangeboden; omdat deze beschadigd is krijgt ze een nieuwe plaquette. Ook zwemster Magda Toeters krijgt er in. Zij won zilver bij de Paralympische Spelen in Londen in 2012 en brons bij de Paralympische Spelen in Rio in 2016. Beide voor de 100 meter schoolslag. De laatste topsporter is natuurlijk Sanne Wevers. Zij werd kampioen op de balk tijdens de Olympische Spelen in Rio in 2016.

Olympische straat
Met het leggen van de plaquettes ontstaat ook een soort van 'Olympische straat'. De gemeente heeft natuurlijk de mooie hoop dat er in de toekomst nog meer plaquettes bij zullen komen. Op deze manier moet ook een belangrijk stukje van het lokale sportief erfgoed blijvend zichtbaar zijn. Met name de lokale stadsgidsen zullen dit verder onder de aandacht brengen. De sporters zijn uitgenodigd om later dit najaar gezamenlijk hun plaquettes te onthullen. Hiervoor is nog geen datum geprikt.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 4 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 12 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03