Afbeelding

Nog vaak hindernissen voor blinden en slechtzienden

Algemeen

TWENTE - Ongeveer negentien procent van de Nederlandse bevolking kampt met een visuele beperking. Naar verwachting zal dit percentage de komende jaren door blijven groeien als gevolg van vergrijzing. Deze week is er extra aandacht voor deze groep.

Deze donderdag was de internationale Dag van het Zicht en komende maandag de Dag van de Witte Stok, waar aandacht is voor respectievelijk slechtzienden en blinden. Normaliter schrijf ik mij als hoofdredacteur niet in een stuk, maar ik neem deze keer de vrijheid: ook ik ben slechtziend en moet soms echt hindernissen overwinnen. Ik zie als gevolg van aangeboren staar naar schatting twintig procent van wat u als 'normaal' persoon ziet. Toch ben ik gelukkig goed zelfredzaam; ik fiets zelfs en kan reizen met het openbaar vervoer. Steeds meer dingen zijn best goed toegankelijk en ook moderne hulpmiddelen helpen. Zo kan ik met de telefoon iedere tekst vergroten of verder kijken dan mijn zicht gaat. Blinden kunnen zelfs telefoons met gesproken navigatie gebruiken om hun weg te vinden.

Stop voor de stok
Deze week vraagt de Oogvereniging ook weer aandacht voor het feit dat weggebruikers verplicht zijn om te stoppen voor een blinde of slechtziende met stok. Helaas komt het niet zelden voor dat een blinde bijna aangereden wordt wanneer deze de straat over steekt. Ook ik als 'slechts' visueel gehandicapte heb inmiddels ogen in mijn achterhoofd ontwikkeld om veilig op pad te kunnen. Want ook voor een ziende stoppen ze niet altijd op het zebrapad, om nog maar te zwijgen over de onverlichte fietsers die ik amper aan zie komen. De donkere dagen zijn wat dat betreft een gelijkmaker: u ziet even net zoveel als wij iedere dag van het jaar zien. Afgelopen maand stond ook de landelijke Week van de Toegankelijkheid weer op de agenda, waarbij in brede zin gekeken werd naar toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Helaas zijn sommige dingen in de openbare ruimte nog moeilijk voor visueel gehandicapten. Zo is de vertrekstaat bij een bushalte amper leesbaar, maar ook een OV-chipkaartautomaat vormt al snel een hindernis.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 7 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 15 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03