Foto Tacjana Litwinska
Foto Tacjana Litwinska

Hengelo wordt slimmer met: Tacjana Litwinska

Algemeen

Ik ben Tacjana Litwinska en ik geef vanaf 8 november a.s. les in de Russische taal voor beginners en gevorderden bij de Volksuniversiteit in Hengelo.

Wie een vreemde taal leert, is op zoek naar de sleutel tot een nieuwe cultuur. Wie die taal uiteindelijk beheerst, heeft toegang tot een andere wereld. Met een jaar of acht ontdekte ik in de ouderlijke boekenkast een leerboek van de Russische taal. De sierlijke schrijfletters van het cyrillische alfabet vond ik boeiend en geheimzinnig tegelijk en zo begon ik het op eigen houtje te leren, zonder te weten dat twee jaar later Russisch op school mijn eerste vreemde taal zou worden. In mijn latere jaren ontdekte ik de schoonheid van het gesproken Russische woord. Zelf ben ik afkomstig uit Polen. Voordat ik naar Nederland kwam, studeerde ik Russisch en geofysica aan de Universiteit van Leipzig. Ik geef nu al meer dan vijftien jaar les in de Russische taal bij de Volksuniversiteit. Russisch leren lezen, schrijven en spreken is niet makkelijk. Het kost tijd en inspanning, maar het is de moeite meer dan waard. Wie de wisselende klemtonen, ongewone sis- en keelklanken en zoete formuleringen van deze oer Slavische taal beheerst, treedt binnen in een wereld die zo anders is dan de Nederlandse. Neem een duik in de cultuur van boeiende mensen, wijde landschappen en heerlijke gerechten. Passie voor talen betekent passie voor mensen. De ander willen begrijpen. En wie een ander begrijpt, komt ook veel over zichzelf te weten.

Tacjana Litwinska

De Volksuniversiteit Hengelo organiseert regelmatig leuke cursussen en activiteiten. Kijk ook op: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 10 uur geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 13 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41