Afbeelding

Er is altijd een betere oplossing

Algemeen

TWENTE - Op de dag dat deze krant uitkomt, plegen vijf mensen in ons land zelfmoord. En op de dag ervoor. En de dag erna. Iedere dag besluiten statistisch vijf mensen om een einde aan hun leven te maken. Vaak blijft de familie met vragen en een schuldgevoel achter. Wat beweegt mensen om zichzelf van het leven te beroven?

Afgelopen maandag 10 september was de internationale dag voor zelfmoordpreventie. In Nederland zijn ook veel organisaties actief om mensen te helpen wanneer zij kampen met suïcidale gedachten of gewoon behoefte hebben aan een goed gesprek.

De cijfers
Landelijk pleegden vorig jaar 1.917 mensen zelfmoord. Een cijfer dat sinds 2007 helaas gestegen is, mede door de economische crisis. In Overijssel lag het aantal zelfmoorden onder het landelijk gemiddelde. De cijfers tonen verder aan dat mannen vaker zelfmoord plegen dan vrouwen. Bij mensen tussen de 30 en 60 jaar is zelfdoding na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak. Opmerkelijk is dat het aantal zelfmoorden onder jongeren lijkt te zijn gestegen; exacte aanleidingen zijn onduidelijk en open ter intepretatie. Vermoedelijk mede door de toegenomen druk op sociale media.

Praten helpt
Er zijn in Nederland meerdere organisaties die actief zijn in zelfmoordpreventie. Meest bekende is de hulplijn 0900-0113. Deze telefoonlijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Daarnaast kunnen mensen ook via een online chatfunctie contact leggen. De hulplijn is gericht op laagdrempelige gesprekken die mensen perspectief moeten bieden. Zelfmoord is een permanente oplossing voor een vaak tijdelijk probleem. Er zijn ook veel mogelijkheden voor online therapie en zelfhulp om deze gevoelens de baas te worden. Op www.113.nl staat meer informatie over hun werkwijze. Ook de telefonische en online hulplijn www.sensoor.nl biedt een luisterend oor voor meer algemene zaken.

Herken de signalen
Ook wanneer u zich zorgen maakt over iemand in uw omgeving kunt u terecht bij 113 voor advies. Op de site staat een stappenplan voor een gesprek met iemand waar u zich zorgen over maakt. Vragen, luisteren en samen hulp zoeken zonder te oordelen kan iemand helpen om weer een positieve draai aan zijn of haar leven te geven.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 4 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 12 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03