Afbeelding

Nederland groeit door Europese migratie

Algemeen

TWENTE - De bevolking van Nederland groeit nog steeds door, met name aangewakkerd door migratie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek presenteerde deze week de nieuwste cijfers.

Per saldo steeg de bevolking van Nederland met 32.000 mensen. Kijken we naar de individuele veranderingen dan valt op dat er 81.000 baby's geboren werden, maar dat er ook net zoveel mensen stierven. Verder kwamen er bijna 101.000 migranten bij, terwijl iets meer dan 69.000 mensen vertrokken uit Nederland. Strepen we een en ander tegen elkaar weg dan blijft er 32.000 mensen aan groei over. Demografische cijfers zoals deze zijn wel eens wat aan fluctuatie en interpretatie onderhevig. Zo zijn de sterftecijfers uit het eerste kwartaal hoger dan gebruikelijk als gevolg van de griepgolf.

Verschuiving
De komst van immigranten is altijd een fel discussiepunt na dit soort berichtgeving, vandaar dat ook het CBS de achtergrond uitsplitst. Hierbij valt op dat het grootste gedeelte migranten uit Europa komt, met name Polen. Ook was er een toename zichtbaar van migranten uit Bulgarije, Roemenië en de voormalige Sovjet-Unie. Er lijken steeds meer Europeanen naar Nederland te trekken. Ook het aantal migranten uit Afrikaanse landen steeg, hoewel dit een relatief klein aandeel is

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01