Afbeelding

De maand van de wesp

Algemeen

TWENTE - Augustus is traditiegetrouw dé maand van de wesp. Experts verwachten dat de overlast door wespen dit jaar wel eens fiks groter zou kunnen zijn dan voorgaande jaren. Dankzij het bijzonder warme voorjaar zijn nesten groter geworden dan voorheen, wat weer meer overlast oplevert voor ons als mens.

De zomer en de wesp zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De warmte en droogte in juni verergert dit. Wespen gaan op zoek naar eten en komen dan al snel uit bij onze buitenactiviteiten: de barbecue war menig glas zoetigheid een grote aantrekkingskracht heeft op de wesp. Een wespensteek kan erg vervelend zijn, zeker wanneer je allergisch bent. Een gemiddelde wespensteek is na 24 uur al een stuk minder pijnlijk. Wanneer je in de mond of nek bent gestoken is het wel belangrijk om medische hulp te zoeken aangezien dit gevaarlijk op kan zwellen. Bij duizeligheid, misselijkheid, ongewone zwelling of hevige pijn is dit ook belangrijk. Het doodslaan van een wesp is niet verstandig; een stervende wesp scheidt een stof af die andere wespen agressief maakt. Eén wesp kan dan snel een zwerm worden. In tegenstelling tot de bijen kunnen wespen hun angel vaker gebruiken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee....

Nuttig insect
Wij als mens ervaren de wesp al snel als een overlastgevend insect, wat eigenlijk jammer is. Onbekend maakt onbemind op dit vlak, omdat ook de wesp juist een vrij nuttig insect is. De wesp is namelijk een echt roofdier; zij vangen en eten andere, schadelijke en hinderlijke insecten. Verder bestaat het dieet uit onder meer vruchten, stuifmeel, nectar en natuurlijk de vele zoetigheden die wij als mens buiten laten staan.

Overlast
Het grootste risico op overlast en wespensteken is rond eind augustus, de periode van het nestverval. Wespen worden dan vaak erg agressief. Wanneer nesten aan of in de buurt van de woning zitten, is de verleiding groot om dit zelf op te willen ruimen. Doe dit niet, zo waarschuwen ook de Twentse gemeenten. De gemeente en Twente Milieu bestrijden wel overlast in de openbare ruimte, maar op eigen grond bent u zelf verantwoordelijk. Het is verstandig om bij overlast een professionele wespenbestrijder op te zoeken, bijvoorbeeld via internet. Wespennesten zijn vaak te vinden op zolder, buiten in de grond, onder dakranden en in de spouwmuur.

Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 1 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 19 apr, 15:04