Afbeelding

Overijssel Werkt aan verbetering drinkwaterkwaliteit

Algemeen

TWENTE - Het Overijsselse drinkwater is van goede kwaliteit. Om ook in de toekomst over voldoende en schoon drinkwater te beschikken, voert de provincie Overijssel, samen met de Overijsselse gemeenten en waterschappen, waterbedrijf Vitens, LTO-Noord en Cumela verschillende maatregelen uit om de Overijsselse drinkwaterbronnen te beschermen.

Maandag 2 juli werd bij de watertoren in Deventer het startsein gegeven voor de campagne 'Bescherm je drinkwater'. Er werden ook diverse overeenkomsten getekend, zoals 'Samen werken aan schone bronnen' en 'Aanpak nitraat in 6 grondwaterbeschermingsgebieden'. Tot 2022 worden door Provincie Overijssel en de andere betrokken partijen 26 verschillende maatregelen uitgevoerd ter verbetering of behoud van onze drinkwaterkwaliteit. Een focuspunt voor de komende periode is het verminderen van medicijnresten in het Overijssels grondwater.

Bescherm je drinkwater
Uit onderzoek van drinkwaterbedrijf Vitens blijkt dat nog lang niet alle inwoners van Overijssel weten wat ze met ongebruikte medicijnen moeten doen. 41% zegt niet te weten of zij medicijnafval in kunnen leveren bij de apotheek. 7 % van hen gooit medicijnresten in de afvalbak. Op die manier komen medicijnresten uiteindelijk in het grondwater terecht. In zeven van de 23 drinkwaterwinningen in Overijssel vindt Vitens medicijnresten terug. Daarom starten Vitens, de provincie Overijssel, de waterschappen, gemeenten, Afvalverwerker ROVA en apothekersorganisatie KNMP samen met de publiekscampagne 'Bescherm je drinkwater' om de bewoners van Overijssel bewust te maken van hun invloed op het grond- en drinkwater. Medicijnresten in het grondwater hebben een verstorende werking op de natuur: zo kunnen pijnstillers het weefsel van vissen beschadigen en veroorzaken antipsychotica gedragsveranderingen bij bepaalde diersoorten. Ook voor de mens is het waarschijnlijk niet gezond om via drinken aan deze medicijnresten blootgesteld te worden.

Informatie
Meer informatie over maatregelen die inwoners kunnen nemen ter bescherming van de grond- en drinkwaterkwaliteit is te vinden op www.beschermjedrinkwater.nl.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 19 apr, 15:04
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 19 apr, 13:12