Afbeelding

Vrees voor tekorten op zorg Hengelo

Algemeen

HENGELO - De gemeente Hengelo staat voor een grote uitdaging met betrekking tot de uitgaven voor jeugdzorg en WMO. De gemeente becijfert dat de tekorten op deze taken op kunnen lopen tot bijna 9 miljoen euro in 2020. Dit ziet het college van B&W als een onacceptabele situatie. De gemeente zal daarom ook harde keuzes moeten maken om dit te voorkomen.

De gemeente wil de uitgaven in de zorg 'weer in balans' brengen, zoals de gemeente dit eufemistisch verwoord. Oftewel, de gemeente wil graag de kosten terugdringen door lichtere en andere zorg te bieden, zodat de noodzakelijke zorg beschikbaar blijft. Volgens het college is er op dit moment nog steeds ruim 47 miljoen euro beschikbaar. De hoop is dat het Rijk ook haar verantwoordelijkheid neemt en Hengelo - en alle andere gemeenten - extra geld geeft om deze taken uit te voeren. Voor de langere termijn gelooft het college in innovatie van de zorg. 'We nodigen (ervarings)deskundigen en partners van harte uit om ons daarbij te helpen', aldus de wethouders. De gemeente Hengelo zet zich optimaal in om de benodigde omslag met de grootst mogelijke zorgvuldigheid voor te bereiden en uit te voeren. Voor de zomer wordt duidelijk welke concrete maatregelen op korte termijn doorgevoerd gaan worden. De gemeente bespreekt de veranderingen met de mensen tijdens de reguliere herindicatiegesprekken (in 2018 en 2019). Totdat de mensen dit gesprek hebben gehad, blijft hun zorg en ondersteuning ongewijzigd. En voor nieuwe cliënten gelden de aangescherpte regels vanaf najaar 2018. De kortetermijnoplossingen zijn onvoldoende om de tekorten in het sociaal domein volledig terug te dringen. Het college van Burgemeester en Wethouders stelt voor om de verwachte tekorten de eerste jaren deels te dekken uit de algemene reserve. Maar dat is geen structurele oplossing. Het college vindt het dan ook noodzakelijk om voor de langere termijn oplossingen te zoeken vanuit inhoudelijke vernieuwing. Dat vraagt een langere adem en is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten en zorgpartners. Het college nodigt de stad dan ook uit om mee te denken over de benodigde vernieuwing van de zorg. Binnenkort komt het college met een voorstel, over hoe ze dit proces willen vormgeven.

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01