Afbeelding

Manifest voor erfgoed vliegveld Twente

Algemeen

TWENTE - De plannen met vliegveld Twente houden de gemoederen nog steeds bezig. Gezamenlijk zijn de Erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap, Historische Sociëteit Enschede-Lonneker en Forum Erfgoed Enschede een manifest gestart om het historisch erfgoed van het bijzondere gebied te behouden.

De verenigingen maken zich hard voor het behoud van cultureel historisch erfgoed dat het gebied rondom Vliegveld Twente vormt voor de gehele regio. Ze benadrukken dat het gebied een zeer rijke geschiedenis kent, en het is uniek dat uit al deze tijdperken nog steeds herkenbare elementen te vinden zijn in de huidige staat. In de oproep benoemen de verenigingen de waarde van deze verschillende lagen waaruit het huidige vliegveld is opgebouwd. Er worden 6 lagen beschreven die zich in de geschiedenis hebben gevormd. Dit begint al met een eerste laag die in de ijstijd natuurlijk werd gevormd. De daaropvolgende lagen hebben natuurlijke elementen maar laten ook sporen na van de bouw van een vliegveld en de verschillende erven die zich hadden gevestigd in dit gebied. Ook de rol van dit gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog is nog steeds zichtbaar in de huidige vorm.

De toekomst voor het gebied
De prangende vraag is hoe de zevende laag voor dit gebied ingevuld zal worden. Er zijn plannen die een breed publiek zouden moeten trekken, met daarin woningen verwerkt, maar ook tal van recreatiemogelijkheden. Niet alleen de natuurliefhebber komt aan z'n trekken, maar het gebied rondom vliegveld Twente zal voor veel mensen een trekpleister moeten worden. De erfgoedverenigingen maken zich zorgen over het behoud van het bijzonder erfgoed bij het ontwikkelen van deze zevende laag. Ook zijn zij overtuigd dat het gebied een grote historische waarde kan hebben en daarmee ook bezoekers kan trekken als deze elementen behouden blijven en worden gebruikt in het nieuwe ontwerp. Zo zien zij de toekomst van het gebied het liefst: een ontwerp met oog voor de rijke geschiedenis en de overgebleven elementen uit die tijd.

Manifestatie
Middels de manifestatie hopen ze meer bekendheid en bewustwording te creëren over de waarde van het gebied voor de regio en hoe projectontwikkelaars hier zorgvuldig mee om moeten gaan

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01