Afbeelding

Enquête tevredenheid met zorg van gemeente

Algemeen

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal voert momenteel een enquête uit om de tevredenheid met lokale zorg in kaart te brengen. Afgelopen week nodigde de gemeente 1.500 mensen uit die zorg ontvingen als onderdeel van de Wet Maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg om hun ervaringen te delen.

De gemeente Oldenzaal is sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning verantwoordelijk geworden voor meer en meer zorgtaken. Ook het belangrijke onderdeel jeugdzorg valt tegenwoordig onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid. In de aanloop naar deze overheveling van zorgtaken formuleerde de gemeente Oldenzaal zo goed mogelijk passend beleid. Hierbij werden ook de inwoners, zorgorganisaties en belangengroepen actief betrokken. Doel was om al veel mogelijke valkuilen af te dekken.

Mening gevraagd
Omdat de theorie van dit beleid en de praktijk soms uit elkaar kunnen liggen is het belangrijk voor de gemeente om te weten waar de pijnpunten liggen. Zeker ook wanneer het natuurlijk de eigen organisatie betreft; zo kunnen inwoners met vragen over zorg, welzijn en wonen terecht bij het Maatschappelijk Plein. De gemeente kan dan, afhankelijk van de behoefte, een algemene voorziening of maatwerkvoorziening inzetten om de inwoners te helpen. Bijvoorbeeld qua vervoer of woningaanpassingen, maar ook op sociaal vlak zijn er voorzieningen. De gemeente hoopt nu te horen wat er goed gaan en beter kan.

Brede inzichten
Naast de 1.500 concrete ontvangers van zorg die benaderd zijn, ontvangen ook 1.500 willekeurig gekozen Oldenzalers een uitnodiging voor een enquête. Deze kijkt naar hun ervaringen met de thema's zelfredzaamheid, ondersteuning en gezondheid. Deze uitkomsten kunnen dan gebruikt worden om meer algemene inzichten op te doen. De gemeente Oldenzaal wil met name de zelfredzaamheid goed in kaart brengen, omdat dit in de nabije toekomst steeds belangrijker zal worden. Door zaken zoals vergrijzing zal namelijk de inherente vraag naar zorg toenemen. De gemeente zet daarom sterk in op zelfredzaamheid maar ook een stukje noaberschap. Als Oldenzalers langer zelfstandig blijven wonen maar ook anderen af en toe eens helpen wanneer dit nodig is, krijgt iedereen de zorg waar behoefte aan is.

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 8 uur geleden
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 8 uur geleden
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 9 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 10 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 11 uur geleden
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 11 uur geleden
Afbeelding
Visie wonen, welzijn en zorg 11 uur geleden
Foto: Masterphoto
Mooi programma voor Maxima's Night Out 11 uur geleden