Kun jij 40 dagen zonder?
Kun jij 40 dagen zonder?

Gemeente Oldenzaal let op drankmisbruik door de jeugd

Algemeen

OLDENZAAL - De zomer is altijd erg gezellig in Oldenzaal. De diverse wijkfeesten, horeca-activiteiten en zomerfeesten zoals Boeskool is Lös trekken altijd veel bezoekers. Maar er zijn ook jongeren die binnen proberen te komen terwijl dit eigenlijk niet mag. De gemeente zal daarom ook dit jaar streng letten op het naleven van de alcoholregels bij evenementen en in de horeca.

Burgemeester Theo Schouten sprak in voorgaande jaren al zijn zorg uit over drankgebruik onder de jeugd; een fenomeen dat een brede aanpak vergt. In juni 2014 werd de alcoholleeftijd verhoogd van 16 naar 18 jaar. Doel is om de jeugd zo lang mogelijk weg te houden van alcohol. Drinken op jonge leeftijd kan namelijk schade veroorzaken aan de hersenen die nog in ontwikkeling zijn. Organisatoren, de gemeente én ouders moeten allemaal hun verantwoordelijkheid nemen om als één stem duidelijk te maken: drinken onder de 18 mag niet.

Fraude
Een veelvoorkomende vorm van fraude is dat jongeren nog wel eens identiteitskaarten van een ouder persoon lenen om alcohol te kunnen kopen of om een 18+ bandje te bemachtigen bij feesten. Ook worden nog wel eens valse identiteitskaarten aangetroffen. De gemeente moet in zo'n geval de pasjes versnipperen. Overtreders riskeren bovendien een flinke geldboete of zelfs een gevangenisstraf.

Boetes
Jongeren onder de 18 die betrapt worden met alcohol ontvangen een boete - evenals de schenkers of verstrekkers van alcohol. De gemeente begint nu ook met een proef, waarbij organisatoren van evenementen de beschikking krijgen over alcoholtesters om minderjarigen aan de poort te laten blazen. Dit moet dan tegengaan dat tieners zich 'indrinken' voor een feestje. De gemeente hoopt en verwacht dat ook ouders zich duidelijk uitspreken richting hun kinderen dat drinken op jonge leeftijd niet mag en zeker niet goed voor je is. Naast de rol van de gemeente en organisatoren krijgen ouders hierin ook steun van de landelijke voorlichtingscampagne NIX18 die opgezet werd sinds de wijziging van de alcoholleeftijd. Dit omvat onder meer voorlichting op scholen.

Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 12 uur geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 15 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41