Afbeelding

Mediant zoekt maatjes

Algemeen

TWENTE - Hoe voelt u zich vandaag als u dit artikel leest? Hoe zou u uw geestelijke gesteldheid omschrijven? Verreweg de meeste lezers zullen zich op dit moment psychisch gezond noemen. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt namelijk dat ongeveer 9 op de 10 Nederlanders hun psychische gezondheid als goed inschatten. Maar: er zijn dus zeker 1 op de 10 Nederlanders die hier best hulp bij kunnen gebruiken. En u zou daar een rol in kunnen spelen.

Exacte cijfers over psychische gezondheid in Nederland zijn lastig vast te stellen. Lang niet iedereen die een psychisch of psychiatrisch probleem heeft is namelijk bekend bij instanties. Lang niet iedereen krijgt hulp. Gelukkig is er wel steeds meer aandacht voor en inzicht in psychische problemen. Dankzij beter medisch inzicht en meer openheid over dit thema in de maatschappij krijgen meer mensen de hulp die zij nodig hebben op dit vlak. In Twente is onder meer Mediant bezig met de begeleiding en ondersteuning van mensen met psychische of psychiatrische problemen. Onder meer met concrete steun voor mensen die kampen met depressie, autisme, dwangstoornissen, sociale angststoornissen of andere uitdagingen. Ook familie en anderen in de omgeving van iemand met een probleem kunnen ondersteuning en advies krijgen. Mediant werkt daarnaast samen met uiteenlopende zorgorganisaties zoals TriviumMeulenbeltZorg.

Goede ondersteuning
Naast de professionele zorg zet Mediant ook in op ondersteuning door vrijwilligers. Zo is Mediant op dit moment actief op zoek naar vrijwilligers voor een maatjesproject in Twente. Zo biedt Mediant via de vriendendienst Hoor'ns cliënten de mogelijkheid om een maatje te krijgen die dan samen met hen dingen onderneemt. De praktijk wijst namelijk uit dat er onder de groep mensen met langdurige psychiatrische klachten ook veel mensen zijn met een beperkt sociaal netwerk. Het maatjesproject is er op gericht dat een vrijwilliger hen gaat helpen met een stukje ontspanning, gezelligheid en afwisseling in de week. Dit kan heel simpel zijn; een stukje wandelen, een spelletje spelen, de stad in gaan of simpelweg bijpraten bij een kopje koffie. Zo bieden zij afleiding en zijn door hun betrokkenheid een steun voor de cliënt. Het gaat gemiddeld om twee uur per week of twee weken, in overleg met de deelnemer. Zo vormen de maatjes ook een brug tussen de deelnemer en de 'gewone' samenleving en dragen zij bij aan de acceptatie en integratie van mensen met een psychiatrische beperking.

Bent u een maatje?
Mediant wil graag meer vrijwilligers vinden voor dit project; mensen die zelfstandig kunnen werken, geduldig zijn, zich aan afspraken houden en affiniteit hebben met deze doelgroep. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met coördinator Astrid Doeschot van Mediant op 06-51 08 21 88 of a.doeschot@mediant.nl

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 uur geleden
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 uur geleden
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 20 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 22 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 22 uur geleden
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 22 uur geleden
Afbeelding
Visie wonen, welzijn en zorg 22 uur geleden
Foto: Masterphoto
Mooi programma voor Maxima's Night Out 22 uur geleden