Afbeelding

EHBO: doe je voor een ander

Algemeen

TWENTE - Met deze reclameslogan ben ik het helemaal eens. Het zou goed zijn als meer niet-zorgmedewerkers een EHBO cursus zouden volgen.

Als je werkt in de zorg krijg je namelijk wel scholing in EHBO, hoeveel is afhankelijk van het scholingsniveau. Iedereen die ik er na vraag vindt het eigenlijk belangrijk om in geval van nood de ander te helpen in afwachting van professionele hulp, zowel jong als oud. Waarom doen dan zo weinig mensen de EHBO cursus?

Als er een feest in een dorp is, of ergens een braderie zie je bijna altijd een promotie-kraam van de plaatselijke EHBO. Er zijn daar voldoende folders beschikbaar en over het algemeen zijn die vrijwilligers best bereid om je het een en ander te vertellen. Maar dan, eenmaal thuis lees je het geheel nog eens door. De prijs is wel erg hoog voor circa honderd euro. Wel is het zo dat bijna alle zorgverzekeraars de cursus totaal of gedeeltelijk vergoeden. Er zijn verschillende cursussen mogelijk zoals EHBO voor kraamzorg, sporters, kinderen, gastouders en voor volwassenen. Daarnaast ook een reanimatie cursus. Je kan het grotendeels per internet volgen en een gedeelte klassikaal. Maar dan ben je er nog niet, elk jaar moet je op herhaling omdat inzichten veranderen of je hebt het te weinig toegepast, dus een opfriscursus is dan op zijn plaats.

Eigenlijk ben ik er zelf niet zo voor dat iedereen maar kan reanimeren, misschien kom je als een kasplantje uit de reanimatie, daar ben ik niet zo blij mee, maar waarschijnlijk ben ik veel te kritisch. Mocht je er voor kiezen een EHBO-cursus te volgen en slaag je voor het geheel dan ben je wel officieel gecertificeerde EHBO'er. Met het certificaat kan je als EHBO vrijwilliger op sport- evenementen, en grote popconcerten en meer assisteren.

Borbala
Correspondent

King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 27 apr, 11:36
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 26 apr, 15:41
Ook in 2023 was er een Maker Festival in Bibliotheek Oldenzaal.
'Kom je ook naar het Maker Festival?' 26 apr, 14:54
Vrijwilligers van de Wandel4Daagse Oldenzaal, dit jaar van 21 tot en met 24 mei.
Kennismaking met lokale verenigingen 26 apr, 14:37
The Pandareds geven de aftrap voor het nieuwe seizoen in de muziekkoepel.
Bandjesmiddag als aftrap nieuw seizoen muziekkoepel 26 apr, 14:04
Afbeelding
Bomvolle Koningsdag in de Boeskoolstad 26 apr, 13:56
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 26 apr, 13:37
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 26 apr, 13:34