Afbeelding

Oldenzaal kijkt uit naar Smartlappenfestival

Algemeen

OLDENZAAL - De tweede editie van het Oldenzaalse Smartlappenfestival komt er weer aan. Het festival werd vorig jaar voor het eerst gehouden, wat gelijk een succes bleek.

Op zaterdag 12 mei staat de Oldenzaalse binnenstad van 11.00 tot 19.00 uur weer geheel in het teken van deze heerlijke muziek. Het idee voor het festival ontstond in 2015, nadat het Oldenzaalse meezingkoor 'Goed Gemutst' mee deed aan een soortgelijk festival in Grave. Het leek dan ook een mooie uitdaging om ook in Oldenzaal zo'n activiteit op te zetten. Met in 2017 het succesvolle eerste festival als uitkomst.

Groei
Het Smartlappenfestival maakte gelijk al een mooie groei door dit jaar ten opzichte van 2017. Zo doen dit jaar maar liefst 30 koren mee met naar schatting zo'n 1.000 zangers en zangeressen. De korenlijst leest indrukwekkend. Uit Oldenzaal doen natuurlijk Goed Gemutst maar ook het Oldenzaals Dames Smartlappenkoor Ontroerend Goed en de Oldenzaalse Smartlappenzangers mee. Ook uit de rest van Nederland komt veel talent, onder meer uit Tiel,Amersfoort, Winterswijk, Emmen en vele andere uithoeken. Kijk ook op: www.smartlappenfestivaloldenzaal.nl

Veel steun
Het bestuur van het Smartlappenfestival is ook bijzonder dankbaar voor de vele steun die zij mochten ontvangen bij de organisatie van de eerste en tweede editie. Zo zijn er naast de koren ook natuurlijk vele sponsoren verbonden aan het festival. Een teken dat de smartlap echt leeft in de belevenis van de Oldenzalers. Niet geheel verrassend, als echte levensgenieters en gezelligheidsdieren past ook de smartlap in de typisch Oldenzaalse sfeer. Het Smartlappenfestival heeft dan ook zeker de potentie om de komende jaren verder door te groeien zowel qua activiteit als het aantal te verwachten bezoekers.

De smartlap
De smartlappen is wellicht tegenwoordig minder te horen op de radio, maar toch houden koren als deze de traditie van het echte levenslied nog fanatiek in stand. De sentimentele vertolkingen van lief en leed zijn wellicht niet bij iedereen geliefd - smartlap was oorspronkelijk meer een negatieve term voor deze muziek - maar het groeiend aantal koren in de jaren '90 namen deze geuzennaam met enthousiasme over.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 19 apr, 15:04
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 19 apr, 13:12