Afbeelding

Voetverzorging belangrijk voor zorg bij kanker

Algemeen

TWENTE - Je voeten; je staat er niet altijd bij stil maar ze krijgen best veel te verduren. Ze dragen ons hele leven lang ons gewicht mee onder uitdagende omstandigheden. Zeker wanneer je ziek bent, kunnen ook je voeten hieronder komen te lijden. Zo zijn de voetproblemen bij diabetes al breed bekend bij veel mensen. Maar ook als gevolg van kanker kunnen de voeten soms problemen ontwikkelen. Gaby Bruins heeft zich als medisch pedicure toegelegd op deze bijzondere specialiteit: oncologisch voetzorgverlener.

Het is een specialisme dat in Twente nog zerg zeldzaam is, maar wel groeiende belangstelling krijgt. Helaas komt kanker nog veel voor, wat mede door vergrijzing nog toe kan nemen de komende jaren. Voetverzorging voor deze patiënten staat nog in de kinderschoenen, als u ons de woordspeling wilt vergeven.

Loopbaan
Gaby maakte een bijzondere loopbaan door voor zij in dit beroep terecht kwam. De 43-jarige moeder van twee kinderen begon haar carrière in 1995 als beroepsmilitair bij de geneeskundige dienst en haalde vervolgens aan het Deltion College te Zwolle de opleiding tot doktersassistente. Het medische vak vond ze zo leuk dat Gaby zich in 2008 specialiseerde als pedicure. Dat jaar opende zij ook een praktijk aan huis in Oldenzaal.

Medische specialisatie
Met name het doorontwikkelen van haar medische specialisaties was een grote prioriteit. Zo volgde zij met succes opleidingen voor onder meer de zorg aan diabetische en reumatische voeten. Ook Orthesiologie en nagelbeugeltechnieken behoren tot haar dagelijkse werkzaamheden. Gaby gaat er echt helemaal voor en wil graag aan de lezers vertellen wat het vak van pedicure allemaal inhoudt. "Pedicuren is een echte ambacht. Een behandeling bestaat uit het desinfecteren van de huid, knippen van nagels en het mechanisch afwerken van de nagels, eelt en likdoorns verwijderen, nagelwallen reinigen en daarna inmasseren met een verzorgende crème". Het doel is voor haar dat na elke behandeling haar cliënten weer helemaal tevreden naar huis kunnen gaan.

Oncologie
Gaby wilde zich met deze brede ervaring nog verder specialiseren, met de toevoeging van oncologische voetzorg. Zo begon zij in maart vorig jaar met een pittige studie Medisch Pedicure Oncologisch Voetzorgverlener afgekort (OVV). Gaby heeft inmiddels haar MBO4 Rijkserkend diploma OVV behaald aan het ROC TOP in Amsterdam. De reden van deze studie is dat er in Nederland elk jaar tenminste 100.000 kankerpatiënten bij komen. Wat niet veel mensen weten is dat deze patiënten door hun ziekte vele problemen kunnen krijgen of ondervinden ten gevolge hie van. Het doel van haar Oncologische Voetzorg is de voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te behouden voor de patiënt. Als Medisch Pedicure en Oncologisch Voetzorgverlener mag Gaby nu voeten van mensen met kanker behandelen, maar alleen wanneer er voorafgaand een overleg heeft plaats gevonden met de behandelende artsen. Er zijn immers bepaalde medische risico's verbonden aan behandelingen.

Opleiding
De opleiding Oncologische Voetzorgverlener is voor Gaby van toegevoegde waarde voor haar praktijk en haar cliënten. Er zijn nog niet veel zorgverleners in Twente met deze specialisatie, wat het voor haar extra bijzonder maakt om deze zorg aan te kunnen bieden. Ook in Oldenzaal en omgeving zijn meer algemene medisch pedicures nog relatief dun gezaaid. Gaby kijkt al uit naar haar diploma-uitreiking, zodra zij deze heeft ontvangen zal ze zich ook inschrijven bij de Nederlandse Maatschappij Medisch Voetzorgverleners, NMMV.

Praktijk
Gaby heeft ook haar eigen praktijk die is gevestigd aan de Ereprijs 60, te Oldenzaal, met een eigen achteringang die zeer toegankelijk is voor mindervaliden. Binnenkort verschijnt ook haar nieuwe website www.medischpedicureovv.nl en ook is zij te bereiken via haar Facebook onder de naam Pedicurepraktijk Gaby, of via de mail gabybruins@hotmail.com of telefonisch 06-12 10 01 12.

Tekst: Léon de Man

Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
Opvangplekken voor Oekraïners 22 mrt, 11:34
Het team van Gastouderopvang Linds.
Gezellige opvang bij Gastouder Linds 22 mrt, 11:30
Afbeelding
Techniek Tastbaar bij TCC 22 mrt, 11:26
Afbeelding
Jan Smit onderbreekt repetities voor Special TV 22 mrt, 09:50