Afbeelding

Oldenzaal moet experimenteren met gasloos bouwen

Algemeen

OLDENZAAL - Gasloos bouwen staat de afgelopen tijd steeds meer in de belangstelling. Er is een groeiende beweging om af te stappen van de verbranding van aardgas, wat niet echt duurzame energie is. Ook gezien de ontwikkelingen omtrent de aardbevingen in Groningen en het dichtdraaien van de gaskraan hier lijken de dagen van aardgas geteld.

In ieder geval één groep is hier niet bepaald rouwig om: GroenLinks Oldenzaal. De fractie stak het de afgelopen jaren al niet onder stoelen of banken, zij willen graag het Oldenzaalse woningaanbod duurzamer maken. Naast natuurlijk investeren in het duurzamer maken van de bestaande woningvoorraad. GroenLinks wil nu ook graag dat de gemeente mee gaat doen aan de nieuwe 'proeftuin' voor aardgasloos bouwen.

Rijksbijdrage
Er komt vanuit het kabinet geld beschikbaar om een proef uit te voeren met aardgasloos bouwen. Het gaat dan om 90 miljoen euro, te verdelen over 20 wijken met ongeveer 500 woningen. Om uiteindelijk heel Oldenzaal aardgasloos te bouwen zal in ieder geval een zeer grote - en kostbare - klus worden. Volgens fractievoorzitter Sandor Löwik zijn er zo'n 14.500 woningen in Oldenzaal die in 32 jaar tijd gasloos moeten worden, met als streefdatum 2050. De becijfering is dan dat er jaarlijks zo'n 450 woningen omgebouwdd moeten worden om dit te bereiken. Het deelnemen aan het proeftuin-project is dan ook een goede insteek.

Doorpakken
Wat GroenLinks betreft wordt er in Oldenzaal serieus werk gemaakt van het afkoppelen van aardgas. In eerdere vragen aan het college heeft de fractie al opgeroepen om alle nieuwbouw verplicht aardgasloos te bouwen. "De gaskraan in Groningen gaat nagenoeg dicht en de CO2 uitstoot moet omlaag om de opwarming van de aarde tegen te gaan. We kunnen maar beter direct aan de slag gaan om van onze aardgasverslaving af te komen ", aldus Löwik. De GroenLinks-fractie vraagt het college verder naar de status van een 'Masterplan' om heel Oldenzaal aardgasloos te maken. Meer gemeenten worstelen met dit thema, omdat aardgasloosbouwen weliswaar een goede insteek is voor duurzaamheid, maar wel duur is.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 5 uur geleden
Afbeelding
Spreekuur autisme 12 uur geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 24 apr, 14:49
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 24 apr, 12:02
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03